Președintele Austriei critică propriul guvern care a blocat aderarea României la Schengen și a pus în pericol economia austriacă

Data actualizării: Data publicării:
Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen
Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României. FOTO: Twitter

Preşedintele Austriei Alexander Van der Bellen spune că regretă decizia guvernului său, care a blocat aderarea la Schengen a României, și care acum a dus la situația în care economia austriacă este amenințată de contramăsuri românești.

Potrivit președintelui austriac, blocada Schengen nu reprezintă la o soluție la problema migranților și face apel la dialog.

"Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea #Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil. Dar blocada Schengen nu contribuie la o soluție.

Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu amenzi ca urmare a contramăsurilor românești.

Nu putem face față provocărilor din domeniul zborului și migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând", a transmis pe Twitter Alexander Van der Bellen.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul Afacerilor Externe l-a chemat de urgență în țară pe ambasadorul în Austria, Emil Hurezeanu. Chemarea are legătură cu votul negativ pe care Austria l-a dat României în privința aderării la spațiul Schengen. MAE anunță: „Este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”.  

Citește și:

Ce înseamnă chemarea lui Hurezeanu în țară și cum vor fi de acum înainte relațiile României cu Austria. Cioroianu: "Un semnal puternic" 

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după ce a votat împotriva intrării României și Bulgariei în Schengen, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă. El a susținut în continuare teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări UE, potrivit publicației Der Standard. 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri