Sari la conținut

Președintele care a supraviețuit tentativei de asasinat cu dioxină: „Europa trebuie să deschidă ochii”

Viktor Yushchenko, fostul președinte al Ucrainei, speră că Europa „se va trezi” și va lua măsuri împotriva amenințărilor Rusiei, după otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal, în Marea Britanie.

Viktor Iushchenko

Foto: Shutterstock

În urmă cu 14 ani, Viktor Yushchenko a fost otrăvit cu o substanță chimică extrem de toxică, dioxină, și a rămas desfigurat în urma atacului. Fostul președinte a spus că asasini ruși au fost în spatele atacului. Yushchenko a fost otrăvit în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, în septembrie 2004. El a fost transportat de urgență la Viena, nde a fost diagnosticat cu pancreatită acută, o infecție virală și edeme. În sângele său a fost descoperită o cantitate de dioxină mai mare de 6.000 de ori decât nivelul normal. Otrăvirea fostului președinte ar fi avut loc în timpul unei cine cu mai mulți oficiali ucraineni, pe 5 septembrie 2004.

„Am ajuns acasă, mi-am sărutat soția, iar ea mi-a spus că buzele mele aveau un gust metalic. Fusesem la o cină cu șeful serviciilor de securitate ucrainene și adjunctul său. Investigația a arătat că otrava a fost pusă în orezul care a fost servit la masă. Am fost dus în Austria, iar în a doua sau a treia zi tot corpul meu a început să se umfle. Capul mi s-a umflat foarte mult. Durerea se răspândise în tot corpul. Apoi au început să apară inflamații cu puroi pe corp”, a declarat acesta, într-un interviu acordat BBC News

„Mă doare pentru că Europa este atât de oarbă, că statele europene sunt atât de neprietenoase unele cu altele. Și că nu sunt solidare în privința politicilor Rusiei. Mipar plăcea ca Europa să își dea seama că cea mai mare provocare pentru cetățenii săi este politica medievală pe care Rusia o aplică în secolul 21”, a mai spus fostul președinte ucrainean.