Preşedintele ceh: Ucraina nu mai poate primi înapoi Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
Russia Commemorates 70th Anniversary Of Victory Day

Ucraina nu mai poate obţine înapoi Peninsula Crimeea, deşi Rusia a preluat-o prin anexare, a declarat preşedintele ceh Milos Zeman, citat de Reuters.

Russia Commemorates 70th Anniversary Of Victory Day
Foto: Guliver/GettyImages

Zeman (foto, stânga) a criticat sancţiunile impuse de UE şi a exprimat în repetate rânduri opinii proruse. El a fost singurul lider occidental care a participat la Parada din mai 2015, de la Moscova, care a marcat finalul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie News.ro.

„O anexare înseamnă încălcarea acordurilor internaţionale şi nu există nicio urmă de îndoială că acordurile care garantează integritatea teritorială a Ucrainei au fost încălcate”, a spus Zeman citat de site-ul parlamentnilisty.cz.

„Pe de altă parte, sunt de acord că (liderul sovietic Nikita - n.r.) Hruşciov a făcut un lucru prostesc, de neiertat, iar politicienii din toată lumea sunt de acord în prezent că Crimeea nu poate fi oferită înapoi Ucrainei”, a subliniat Zeman, care nu a precizat despre ce politicieni este vorba.

Hruşciov a oferit Crimeea Ucrainei în 1954, când ţara făcea parte din Uniunea Sovietică.

Rusia a anexat Crimeea, inclusiv portul strategic Sevastopol, unde se afla baza Flotei Mării Negre a Moscovei, în 2014. În replică, Uniunea Europeană, inclusiv Cehia, şi Statele Unite să impună sancţiuni economice şi politice vizând companii şi oficiali ruşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri