Președintele Chinei a propus ca oamenii să fie lăsați să călătorească dacă au cod QR verde

Data actualizării: Data publicării:
aplicatie cod qr care indica un test covid negativ
Foto: Profimedia Images

China propune utilizarea de coduri QR atribuite cetățenilor pentru a redeschide călătoriile internaționale. Acestea ar urma să conțină informații privind starea de sănătăte, însă unii experți avertizează însă că acest tip de „monitorizare extinsă” poate fi folosită în scopuri politice, scrie BBC.

Președintele chinez Xi Jinping a cerut, în cadrul Summitului G20, un „mecanism global” care să folosească codurile QR, care sunt ușor de citit, pentru a redeschide călătoriile internaționale. 

Concret, acestea vor conține informații privind starea de sănătate a persoanei care vrea să plece într-o călătorie.

Codurile ar putea fi utilizate pentru a recunoaște „certificatele de sănătate bazate pe rezultatele testelor COVID”.

„Trebuie să armonizăm în continuare politicile și standardele și să stabilim piste rapide pentru a facilita fluxul de oameni”, a spus Xi Jinping, care urmărește redeschiderea economiei globale, inclusiv restabilirea lanțurilor de aprovizionare și liberalizarea comerțului cu consumabile medicale esențiale.

Codurile QR au fost utilizate pe scară largă în China pentru a ajuta la limitarea răspândirii Covid-19, conținând indicatori pentru starea de sănătate a fiecărei persoane.

„Sperăm că mai multe țări se vor alătura acestui mecanism”, a mai spus președintele Chinei.

„Calul Troian” pentru o monitorizare politică

Codurile QR sunt coduri de bare care pot fi citite de telefoanele mobile. Conform schemei folosite de China din februarie, utilizatorilor li se eliberează un cod de sănătate în stil semafor, cu un cod verde care permite cuiva să călătorească liber și un cod portocaliu sau roșu care să indice că trebuie să fie pus în carantină timp de până la două săptămâni.

Directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth, și-a exprimat prudența față de propunerea președintelui Xi. „Un astfel de pas ar putea deveni cu ușurință un cal troian pentru o monitorizare politică mai largă”, a scris acesta, pe Twitter.

Orașul Hangzhou a anunțat că intenționează să realizeze o versiune permanentă a aplicației bazată pe cod QR, care să fie utilizată pentru a atribui cetățenilor un scor personal pe baza istoricului medical, a controalelor de sănătate și a obiceiurilor de viață.

Aceste coduri QR au fost utilizate și în Singapore și Australia pentru urmărirea contactelor. Rezidenții le folosesc pentru a intra și ieși din locurile pe care le vizitează, inclusiv mall-uri, restaurante și locuri de muncă.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri