Preşedintele Croaţiei a decorat un general acuzat de crime de război împotriva bosniacilor

Data actualizării: Data publicării:
Zoran Milanovic
Preşedintele croat, Zoran Milanovic, l-a premiat pentru activitatea din timpul războiului de independenţă pe fostul general Zlatan Mijo Jelic Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele croat, Zoran Milanovic, l-a decorat pentru activitatea din timpul războiului de independenţă pe fostul general Zlatan Mijo Jelic. Tribunalul Penal Internaţional l-a acuzat în 2016 pe Jelic de crime de război îndreptate împotriva bosniacilor.

Preşedintele croat, Zoran Milanovic, l-a decorat pe generalul Zlatan Mijo Jelic pentru activitatea şi rolul pe care l-a jucat în timpul războiului de independenţă al Croaţiei din 1995, deşi este cunoscută implicarea generalului în genocidul bosniac, potrivit aljazeera.com, citată de Mediafax. El a primit onoruri pentru modalitatea în care organizat Operaţiunea Furtună.

În timpul operaţiunii, trupele comandate de generalul Jelic au recăpătat controlul în teritoriile ocupate încă din 1991 de armata sârbă. Peste 200.000 de sârbi au fugit din Croaţia şi 677 de civili au murit în urma luptelor.

Tribunalul Penal Internaţional l-a acuzat pe Jelic în 2016 de crime de război comise împotriva musulmanilor bosniaci.

Între 1993 şi 1994 la Mostar a funcţionat un lagăr de muncă forţată pentru bosniaci unde se estimează că cel puţin 50 de persoane au decedat, iar alte 188 au fost rănite, dintre care 40 au fost abuzate fizic şi torturate de forţele croate.

Armatele croate coordonate de Jelic ar fi răspunzătoare şi de masacrul în care au pierit peste 8.000 de bosniaci musulmani, bărbaţi şi băieţi.

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri