Președintele filipinez Rodrigo Duterte își amenință cetățenii cu legea marțială. "Voi alegeți"

Data actualizării: Data publicării:
rodrigo duterte în timpul unor declarații, la un pupitru
Președintele filipinez Rodrigo Duterte. Foto: GettyImages

Președintele filipinez Rodrigo Duterte i-a amenințat pe cetățenii statului insular că va instaura legea marțială dacă aceștia nu vor respecta măsurile de izolare, scrie The Independent.

Poliția din Filipine a anunțat că 120.000 de oameni au fost avertizați sau arestați pentru că au ignorat măsurile impuse de stat.

La două săptămâni după ce le-a ordonat polițiștilor să-i împuște pe cei care nu respectă regulile de izolare, Duterte a spus într-un discurs susținut joi că va ordona armatei și poliției să intervină și să impună măsurile de distanțare socială și starea de asediu, dacă situația nu se ameliorează.

"Poliția și armata vor impune măsurile. E ca legea marțială. Voi alegeți. Nu îmi place, însă este necesar dacă țara urmează să sufere pentru că nu aveți disciplină", a spus președintele filipinez.

Guvernul de la Manila a fost criticat pentru felul în care gestionează criza și există îngrijorări despre posibile încălcări ale drepturilor omului. Președintele Duterte a jurat "să-i identifice pe filipinezii care nu au făcut decât să critice și să caute greșeli, pentru că vor să se facă auziți de către public".

Insula principală a statului asiatic, Luzon, unde se află și capitala Manila, se află sub stare de asediu de cinci săptămâni. Autoritățile au anunțat inițial că restricțiile vor fi până la data de 30 aprilie, însă la începutul acestei săptămâni Duterte a spus că ridicarea restricțiilor "nu este previzibilă". Luzon este a patra cea mai populată insulă din lume, cu 57 de milioane de locuitori.

Duterte a mai spus că toate măsurile vor fi ridicate abia atunci când se va descoperi un vaccin pentru COVID-19. În Filipine există aproape 6.000 de cazuri și 387 de morți.

Președintele filipinez a folosit și în trecut violența, precum în 2016, când a venit la putere. Mii de oamein au fost uciși, după ce Duterte a început lupta împotriva drogurilor.

Șeful forțelor desemnate să aplice legea în timpul pandemiei a spus că poliția și armata sunt pregătite să implementeze măsuri asemănătoare legii marțiale, potrivit publicației The Manila Times. Generalul Guillermo Eleazar a declarat vineri că forțele de ordine sunt "pregătite pentru orice scenariu și gata să respecte ordinele președintelui". "Deși situația s-a îmbunătățit, sunt încă oameni care nu respectă regulile și chiar se adună pentru lupte ilegale de cocoși sau petreceri", a adăugat Eleazar.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri