Preşedintele Germaniei, despre învestirea lui Joe Biden: "Ne bucurăm ca SUA să fie din nou alături de noi"

Data publicării:
German President Frank-Walter Steinmeiervideo message regarding Joe Biden's upcoming inauguration, Berlin, Germany - 19 Jan 2021
Președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, şi-a exprimat bucuria cu privire la învestirea lui Joe Biden în funcție de președinte al Statelor Unite, afirmând că acest sentiment este împărtăşit de multă lume din țara sa. Relaţiile tradiţional strânse dintre Germania şi SUA au fost încordate în cei patru ani de mandat ai lui Donald Trump. 

"Ne bucurăm ca Statele Unite, ca partener indispensabil, să fie din nou, pe viitor, alături de noi în numeroase probleme - lupta comună şi solidară împotriva pandemiei de COVID-19, protecţia climei pe plan mondial, chestiunile de securitate", a afirmat Steinmeier într-un mesaj, cu câteva ore înainte de inaugurarea lui Biden, informează AFP, citată de Agerpres.

Acesta a asigurat că pe viitor "divergenţele de vederi nu ne vor separa, ci ne vor determina să căutăm şi mai intens soluţii comune".

Preşedintele german a menţionat pe de altă parte că, "oricât de mare ar fi azi bucuria, nu trebuie să uităm că populismul a reuşit să seducă şi cea mai puternică democraţie a lumii".

"Trebuie să luăm poziţie împotriva polarizării, să apărăm şi să întărim sfera publică a democraţiilor noastre", a mai spus preşedintele german, insistând pe necesitatea ca politica să se "bazeze pe raţiune şi fapte".

Relaţiile dintre Germania şi SUA au fost încordate în timpul mandatului lui Donald Trump, acesta criticând în repetate rânduri Berlinul mai ales în chestiuni economice şi comerciale, precum şi în legătură cu contribuţia sa la bugetul NATO, pe care o considera insuficientă.

Președintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, va fi învestit în funcție miercuri, pe 20 ianuarie. 

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri