Preşedintele Iranului promite o anchetă după moartea tinerei Mahsa Amini

Data publicării:
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi Foto: Profimedia

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a afirmat joi că decesul unei tinere, care a provocat manifestaţii în Iran, va face obiectul unei "anchete", dar a denunţat ipocrizia puterilor occidentale.

"Fiţi liniştiţi, cu siguranţă va fi deschisă o anchetă", le-a declarat el jurnaliştilor în marja Adunării Generale a ONU la New York, citat de Agerpres, adăugând că raportul medicului legist nu a menţionat niciun abuz din partea poliţiei, ceea ce manifestanţii contestă.

"Dar nu vreau să trag concluzii prea repede", a spus el.

"Dacă una dintre părţi a comis greşeli, cu siguranţă asta trebuie să facă obiectul unei anchete", a dat asigurări preşedintele iranian, făcând cunoscut că "a contactat familia fetei decedate" căreia i-a promis că "va ancheta incidentul cu asiduitate".

Mai multe manifestaţii, în cursul cărora cel puţin 17 persoane şi-au pierdut viaţa, potrivit bilanţului postului public de televiziune, au izbucnit în Iran de când autorităţile au anunţat, la 16 septembrie, decesul lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani.

Ea fusese arestată pentru că "purta haine necorespunzătoare", de către poliţia moravurilor, o unitate însărcinată cu aplicarea unui cod vestimentar strict pentru femei în Republica Islamică a Iranului.

Moartea sa a suscitat condamnări internaţionale. La rândul lor, Statele Unite au anunţat joi sancţiuni economice împotriva poliţiei de moravuri din Iran şi a mai multor oficiali din domeniul securităţii, pentru "violenţă împotriva manifestanţilor" şi pentru moartea tinerei Mahsa Amini.

"De ce să nu cereţi acelaşi lucru pentru cei şi cele care îşi pierd viaţa în mâinile forţelor de ordine în întregul Occident - Europa, America de Nord, Statele Unite?", a întrebat din nou preşedintele iranian, denunţând ipocrizia Occidentului.

Miercuri, în discursul său în faţa Adunării Generale a ONU, Ebrahim Raisi acuzase deja Occidentul de aplicarea unor standarde diferite privind drepturile femeilor.

Editor : Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri