Președintele kazah anunță că îi va proteja pe rușii care fug de mobilizare și îi transmite un mesaj lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
vladmir putin cu kasim jomar tokaev la o masa mica
Vladimir Putin cu președintele Kazahstanului, Kasîm Jomart-Tokaev Foto: Profimedia Images

Preşedintele kazah a dat asigurări că ţara sa îi va proteja pe ruşii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea militară.

"În ultimele zile, mulţi oameni vin la noi din Rusia. Majoritatea sunt obligaţi să plece din cauza unei situaţii fără ieşire. Trebuie să ne ocupăm de ei, să le asigurăm securitatea", a declarat Kasîm-Jomart Tokaev, aliat al Moscovei, care de la începutul războiului s-a distanțat însă de Kremlin.

Totodată, preşedintele kazah a condamnat încă o dată conflictul din Ucraina şi a îndemnat la respectarea integrităţii teritoriale, într-un moment în care Rusia organizează aşa-zise referendumuri în patru regiuni ucrainene, pentru a le anexa.

"Integritatea teritorială a unui stat trebuie să fie inalienabilă, acesta este un principiu-cheie. În vecinătatea noastră imediată este în curs un război de amploare. Trebuie să ne amintim de asta, gândindu-ne înainte de toate la securitatea noastră", a afirmat el.

Aliat al Rusiei şi membru alături de aceasta într-o uniune economică şi vamală, Kazahstanul, fostă republică sovietică din Asia Centrală, cultivă cu toate acestea bune relaţii cu Occidentul şi cu China.

Ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei a generat printre kazahi temerea că şi ţara lor ar putea deveni ţinta ambiţiilor ruse, în special date fiind frontiera sa extinsă cu Rusia şi larga sa minoritate etnică rusă.

În Caucaz, la frontiera cu Georgia, autorităţile regiunii ruse Osetia de Nord au admis că se înregistrează "o situaţie tensionată" la postul de control din Verhnii Lars.

Ministerul local de Interne a anunţat instalarea "în viitorul apropiat a unui comisariat de mobilizare" pentru recrutarea rezerviştilor care încearcă să plece.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri