Președintele Mexicului va folosi armata ca să lupte împotriva crimei organizate care terorizează țara

Data publicării:
droguri mexic
Foto: Agerpres

Preşedintele ales al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, a anunţat miercuri că se va sprijini pe armată în lupta împotriva crimei organizate şi că intenţionează să înfiinţeze o gardă naţională, informează joi AFP, citată de Agerpres.

Presidential Elections Held In Mexico
AMLO. Foto: Guliver/Getty Images

„Am decis să ne sprijinim pe forţele armate şi să formăm o gardă naţională unitară constituită din poliţia militară, marină şi poliţia federală", a declarat Lopez Obrador în cadrul unui eveniment public în timpul căruia el şi-a dezvăluit strategia în materie de securitate.

Chiar dacă Lopez Obrador nu s-a angajat niciodată în timpul campaniei sale să pună capăt strategiei predecesorilor săi, el a fost foarte critic în ceea ce priveşte alegerea lor de a mobiliza armata pentru lupta împotriva traficului de droguri.

Lopez Obrador, care îşi va prelua funcţia la 1 decembrie, a amintit că el nu vrea să combată „violenţa prin violenţă". „Suntem diferiţi de guvernele precedente (...). Ele au crezut întotdeauna că se poate rezolva problema prin măsuri coercitive, cu închisori, cu ameninţări dure, cu legi mai severe şi din acest motiv ele au eşuat total", a susţinut preşedintele ales al Mexicului.

Lopez Obrador doreşte să înfiinţeze până în 2021 o gardă naţională formată din 50.000 de oameni.

Crearea acestei unităţi va necesita o reformă constituţională, a precizat el, fără a dezvălui însă un calendar. Recent, Lopez Obrador a afirmat că nu intenţionează să reformeze Constituţia în timpul primilor trei ani ai mandatului său.

Pentru a modifica textul Constituţiei mexicane, va fi nevoie de susţinerea a două treimi din Congresul american. Chiar dacă partidul său Morena (stânga) dispune de o largă majoritate în cele două camere, va fi totuşi nevoie de o negociere cu alte partide pentru a reuşi.

Lansată iniţial în 2006 de fostul preşedinte Felipe Calderon (2006-2012), strategia controversată de luptă împotriva criminalităţii cu ajutorul armatei a fost urmată de preşedintele aflat la sfârşit de mandat Enrique Pena Nieto.

Potrivit experţilor, dacă mobilizarea armatei a permis decapitarea unor carteluri, ea a dus de asemenea la fragmentarea lor în celule delincvente mai mici şi mai violente. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri