Președintele Parlamentului European, criticat dur după ce l-ar fi lăudat pe Mussolini

Data actualizării: Data publicării:
Antonio Tajani face declaratii
Antonio Tajani vine în România / FOTO: Guliver / Getty Images

Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a devenit ținta unor critici dure, după ce a afirmat că dictatorul fascist Benito Mussolini a făcut și lucruri bune pentru țară, scrie The Guardian.

Antonio Tajani
Antonio Tajani vine în România / FOTO: Guliver / Getty Images

Tajani, un apropiat al fostului premier italian Silvio Berlusconi, a declarat la un post de radio din Italia că Mussolini a dezvoltat infrastructura: „Nu sunt un facist, nu am fost niciodată și nu împărtășesc viziunile politice ale lui Mussolini, dar dacă e să fim sinceri, el a construit șosele, poduri, clădiri. A revendicat mai multe părți din Italia noastră”.

Afirmațiile lui Antonio Tajani au fost însă dur criticate atât la Roma, cât și la Bruxelles. „Cineva care găsește lucruri bune în regimurile fasciste letale ale trecutului nu merită să rămână președinte al Parlamentului European. Tajani trebuie să își retragă afirmațiile sau să plece”, a scris pe Twitter Philippe Lamberts, vicepreședintele Grupului Verzilor.

Udo Bullmann, liderul grupului socialist din PE, a declarat că afirmațiile lui Tajani sunt de necrezut: „Cum poate președintele Parlamentului European să nu recunoască adevărata natură a regimului fascist?”, s-a întrebat el.

„Tajani și-a arătat adevărata față și ar trebui să îi fie rușine în legătură cu ce a spus despre Mussolini. Să ne amintim că întreaga noastră Constituție este bazată pe alte valori”, a transmis Stefano Buffagni, secretar al Mișcării Cinci Stele.

Beppe Sala, primarul orașului Milano, a declarat că „m-aș fi așteptat ca președintele PE să tacă pe marginea acestui subiect”.

Antonio Tajani s-a apărat spunând că afirmațiile sale au fost denaturate și scoase din context: „Rușine celor care manipulează ce aș fi spus despre fascism. Am fost întotdeauna un anti-fascist convins și nu voi permite ca cineva să sugereze altceva. Dictatura fascistă, legile de discriminare rasială și morțile cauzate sunt o pagină neagră din istoria Italiei și Europei”, a scris acesta pe Twitter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri