Israelul ar putea avea un premier cu origini românești. Benny Gantz, însărcinat cu formarea guvernului

Data actualizării: Data publicării:
benny gantz
Benjamin Gantz - Foto: GettyImages

Reuven Rivlin, preşedintele Israelului, i-a acordat, miercuri seară, lui Benjamin Gantz, liderul alianţei de centru-stânga Albastru & Alb, sarcina formării noului guvern, după ce premierul în funcţie, Benjamin Netanyahu, liderul Likud, a renunţat la mandat, potrivit Mediafax.

„Avem nevoie acum de un guvern de uniune naţională”, a declarat preşedintele Reuven Rivlin, anunţând că îi oferă lui Benjamin Gantz sarcina formării noului Cabinet, informează site-ul Ynetnews.com.

Benny Gantz s-a declarat onorat şi a subliniat că intenţionează să formeze un guvern de uniune liberal.

La fel ca Benjamin Netanyahu, nici Benjamin Gantz nu are majoritate în Knesset. Avigdor Lieberman, liderul formaţiunii Yisrael Beiteinu, a pledat pentru formarea unui guvern de uniune naţională de către partidul Likud şi alianţa Albastru & Alb.

Benjamin Netanyahu l-a informat luni seară pe preşedintele Reuven Rivlin că nu a reuşit alcătuirea unei coaliţii care să acorde susţinere majoritară viitorului guvern în Knesset.

Coaliţia Albastru & Alb s-a clasat pe primul loc, cu 33 de locuri, în urma scrutinului parlamentar anticipat din Israel, fiind urmată de Likud, cu 32 de locuri. Parlamentul Israelului (Knesset) are 120 de locuri.

Benny Gantz, un politician cu origini româneşti

Atunci când a provocat alegeri anticipate, în aprilie, premierul Benjamin Netanyahu era acuzat de corupție și încerca să obțină al cincilea mandat în fruntea executivului israelian.

Benny Gantz, liderul alianţei de centru Albastru şi Alb, s-a concentrat în campanie pe elemente-cheie precum securitatea şi a promis o clasă politică mai curată. Fost şef de stat major al Armatei Israeliene, el este un politician cu origini româneşti, tatăl acestuia fiind născut în România.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri