Președintele Serbiei recunoaște că trebuie să normalizeze relația cu Kosovo: „Aderarea la UE este vitală pentru noi”

Data publicării:
Aleksandar Vucici
„Apartenența la Uniunea Europeană reprezintă un interes vital pentru noi. Nu putem funcționa fără aliați”, a declarat Vucici într-o sesiune specială a parlamentului sârb. Foto: Profimedia Images

Serbia trebuie să continue dialogul cu Kosovo și să-și normalizeze relațiile cu țara vecină pentru a putea atinge obiectivul aderării la Uniunea Europeană, a recunoscut președintele țării, Aleksandar Vucici, chiar în parlamentul de la Belgrad, joi, înainte de a fi întrerupt de o încăierare între parlamentari ai puterii și cei ai opoziției, relatează Reuters.

„Apartenența la Uniunea Europeană reprezintă un interes vital pentru noi. Nu putem funcționa fără aliați”, a declarat Vucici într-o sesiune specială a parlamentului sârb.

După primele fraze rostite de președintele sârb, deputații din opoziție care se opun celui mai nou plan de pace au intrat într-o încăierare cu parlamentarii puterii. Parlamentarii de opoziție au venit inclusive cu bannere pe care scria „trădare” și „nu capitulării”.

Kosovo și-a declarat independența de Serbia în mod unilateral în 2008, la un deceniu după izbucnirea luptelor de gherilă în provincie împotriva conducerii represive a autorităților de la Belgrad.

De-a lungul ultimului deceniu, cele două țări au menținut un dialog privind normalizarea relațiilor cu medierea Uniunii Europene, obiectivul final fiind realizarea aspirațiilor ambelor țări de a se alătura blocului european.

Luna trecută, reprezentanți ai țărilor occidentale s-au întâlnit cu liderii ambelor țări pentru a încerca să-i convingă să semneze un acord în 11 puncte pentru a dezamorsa tensiunile care persistă încă de la conflictul din 1998-1999.

Vucici le-a spus parlamentarilor că Serbia a fost avertizată că dacă nu acceptă propunerea, candidatura ei la aderarea la UE va fi suspendată împreună cu accesul la fondurile de pre-aderare și investiții.

Declarația lui Vucici arată o distanțare neobișnuită a statului sârb de aliatul său tradițional, Rusia.

Conform planului internațional propus Serbiei și Kosovo, cele două țări ar urma să aibă un reprezentant diplomatic în capitala celeilalte, prin care să se soluționeze problemele care apar de la o lună la alta.

Serbia nu ar fi obligată să recunoască formal independența Kosovo, însă ar avea obligația de a opri activitatea de lobby împotriva țării vecine în alte organisme la nivel internațional.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri