Președintele Sergio Mattarella a dizolvat Parlamentul. Urmează alegeri anticipate în Italia

Data actualizării: Data publicării:
sergio mattarella
Președintele Sergio Mattarella dizolvă Parlamentului și deschide calea alegerilor anticipate, în urma demisiei premierului Mario Draghi Foto: Profimedia Images

Președintele Sergio Mattarella a anunțat joi că a decis să dizolve Parlamentul, în urma demisiei premierului Mario Draghi, astfel că Italia va avea alegeri anticipate, în toamnă.

ACTUALIZARE 20:50 Italia va organiza alegeri anticipate la 25 septembrie. Data alegerilor a fost anunţată într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri la Roma, au relatat agenţiile italiene ANSA şi Adnkronos, citând participanţi la reuniune, relatează Agerpres.

Draghi, care va rămâne premier interimar, i-a mulţumit preşedintelui Mattarella pentru încrederea acordată.

„Trebuie să fim foarte mândri de munca pe care am depus-o în numele preşedintelui Republicii în serviciul cetăţenilor” a declarat el. „Trebuie să ne ocupăm de urgenţe legate de pandemie, războiul din Ucraina, inflaţie şi costul energiei”, le-a mai spus Draghi membrilor cabinetului.

El a mai afirmat că guvernul trebuie să implementeze Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă (PNRR), prin care Italia accesează miliarde de euro din fondul post-pandemie al Uniunii Europene în schimbul unor reforme.


Știre inițială:

Sergio Mattarella a avut o întâlnire cu președinții celor două camere ale Parlamentului, cărora le-a comunicat decizia sa.

„Situația politică a condus la decizia de dizolvare a Camerelor. Dezbaterea, votul și modul în care acesta a fost exprimat ieri au arătat clar că sprijinul Parlamentului pentru guvern nu mai există și că nu există nicio perspectivă de a da naștere unei noi majorități, ceea ce face obligatorie dizolvarea Camerelor”, a declarat președintele Mattarella, citat de presa italiană.

Premierul italian Mario Draghi a demisionat joi după ce aliații-cheie ai coaliției au boicotat un vot de încredere în Parlament. Draghi și-a prezentat demisia președintelui Sergio Mattarella în timpul unei întâlniri avute joi dimineață la Palatul Quirinale. Biroul lui Mattarella anunțase că președintele „a luat act” de demisie și i-a cerut guvernului lui Draghi să asigure interimatul până la formarea unui nou guvern. 

Mandatul Parlamentului expira în mod normal în primăvara anului 2023.

Fostul șef al Băncii Centrale Europene conducea din februarie 2021 un guvern de unitate națională.

Decizia președintelui de a dizolva Parlamentul și de a declanșa alegeri anticipate era de așteptat, însă cel mai probabil va duce la o perioadă de instabilitate politică în Italia, într-un moment critic pentru Europa.

Citiți și: Italia ar putea provoca o prăbușire a zonei euro, iar „Super Mario” pare să fi rămas fără soluții (analiză Reuters)

Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când Mario Draghi și-a prezentat demisia președintelui Sergio Mattarella. Inițial, săptămâna trecută, Mattarella i-a respins-o și i-a cerut să solicite un vot de încredere în Parlament, după ce și-a pierdut sprijinul unuia dintre partidele din coaliție (Mişcarea 5 Stele).

Premierul italian Mario Draghi nu a obţinut însă susținerea pe care o dorea în cursul unui vot de încredere organizat miercuri în Senat. Draghi a afirmat în mai multe rânduri că nu ar rămâne în funcţie decât dacă ar avea o largă susţinere. Chiar dacă Draghi (74 de ani) a câştigat miercuri seara în Parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile şi 39 împotrivă, cele trei mari partide - Forza Italia, partidul de dreapta condus de fostul premier Silvio Berlusconi, Liga, formaţiunea de extrema dreaptă a liderului populist Matteo Salvini şi formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele (M5S) nu au participat la vot.

Comisarul european al economiei, Paolo Gentiloni, a considerat „iresponsabile” miercuri partidele coaliţiei de unitate naţională în Italia, care l-au abandonat pe şeful guvernului Mario Draghi cu riscul de a „provoca o furtună”.

„Ne temem că urmează luni dificile, dar suntem o ţară mare”, a adăugat el.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri