Președintele Taiwanului, declarații despre pericolul unui atac militar din partea Chinei

Data publicării:
china-taiwan-20140211
Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a afirmat că nu poate exclude posibilitatea unui atac din partea Chinei asupra insulei, pe fondul creşterii tensiunilor dintre cele două părţi, relatează marţi agenţia Reuters, citată de Agerpres.
 
 
Relaţiile între Beijing şi Taipei s-au răcit considerabil după ce Tsai Ing-wen, care conduce Partidul Democratic Progresist, favorabil independenţei Taiwanului, a câştigat alegerile prezidenţiale din 2016.

China o suspectează pe Tsai că intenţionează să declare independenţa oficială a insulei, ceea ce reprezintă o „linie roşie” pentru Beijing.

În ultimele luni, China a organizat mai multe serii de exerciţii militare în preajma Taiwanului, subliniind că sunt exerciţii de rutină, dar că nu va tolera nicio încercare a Taipeiului de a-şi declara independenţa.

Întrebată luni seara în cadrul unui interviu de la televiziunea taiwaneză dacă Beijingul ar putea ataca Taiwanul, Tsai Ing-wen a răspuns că „această posibilitate nu poate fi exclusă".

„Va trebui să vedem dacă factorii lor de decizie politică sunt sau nu raţionali. Privind relaţia Taiwan-China din perspectivă regională, orice responsabil politic raţional trebuie să judece cu foarte mare atenţie dacă lansarea unui război constituie o opţiune", a spus preşedintele Taiwanului.

Ea a menţionat că armata taiwaneză urmăreşte îndeaproape toate manevrele chineze din preajma sa şi „este foarte încrezătoare în faţa acestor situaţii".

Deşi China a pus capăt mecanismului oficial de dialog dintre cele două părţi, Tsai a recunoscut că există metode de comunicare pentru evitarea neînţelegerilor.

Taiwanul insistă ca SUA, principala sa sursă de armament, să-i furnizeze echipamente avansate, dar încearcă totodată să-şi dezvolte propriile programe de arme pentru a evita ceea ce Tsai Ing-wen a calificat drept „anumite dificultăţi politice" asociate achiziţionării de arme din străinătate într-un context în care China se opune.

În interviul citat, Tsai şi-a exprimat încrederea că la un moment dat insula va reuşi să producă propriile submarine.

Oficiul chinez pentru relaţiile cu Taiwanul nu a răspuns deocamdată la solicitarea Reuters de a comenta afirmaţiile făcute de Tsai Ing-wen.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri