Preşedintele Trump construieşte o nouă ordine mondială, declară șeful diplomației americane

Data actualizării: Data publicării:
donald trump
Foto: GettyImages

Preşedintele american Donald Trump construieşte o nouă ordine mondială liberală bazată pe leadership-ul şi democraţia americane, a declarat marţi, la Bruxelles, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, acuzând Iranul şi China că provoacă instabilitate în lume, transmite Reuters.

donald trump getty
Donald Trump construieşte o nouă ordine mondială liberală bazată pe leadership-ul şi democraţia americane / Foto: GettyImages

În cea mai bună tradiţie a marii noastre democraţii, noi strângem laolaltă naţiunile nobile pentru a construi o nouă ordine liberală care previne războaie şi aduce o mai mare prosperitate, a declarat Pompeo într-un discurs de politică externă susţinut în faţa unor diplomaţi la Bruxelles.

Sub preşedintele Trump, noi nu abandonăm leadership-ul internaţional sau pe prietenii noştri din sistemul internaţional, a subliniat secretarul de stat.

În discursul său, Mike Pompeo a criticat Iranul şi China, respingând acuzaţiile că Washingtonul ar acţiona unilateral.

Chiar şi prietenii noştri europeni spun uneori că noi nu acţionăm în interesul lumii libere. Este cu totul greşit, a arătat el.

Noi acţionăm pentru a apăra, proteja şi a promova o lume de state suverane deschisă, justă, transparentă şi liberă. Acest proiect va necesita restabilirea reală, nu pretinsă, a ordinii liberale între naţiuni. Va necesita o Americă asertivă şi leadership nu doar din partea ţării mele, ci şi a democraţiilor din toată lumea, a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Pompeo a mai spus că SUA fac presiuni asupra Băncii Mondiale şi a FMI pentru a reduce finanţarea unor state precum China, care au deja acces la pieţele de capital.

Mike Pompeo se află la Bruxelles pentru discuţii cu miniştrii de externe din NATO, for în care Trump a acuzat state membre europene că nu alocă fonduri suficiente pentru propria apărare şi se bazează prea mult pe Washington.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri