Președintele Ucrainei a propus o întâlnire în trei, cu Joe Biden și Vladimir Putin. „Aşteptăm un răspuns de la partea rusă”

Data publicării:
zelenski-fb
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Foto: facebook.com / zelenskiy95

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a propus joi o întâlnire cu președinții Statelor Unite și al Rusiei, Joe Biden şi Vladimir Putin, pentru a dezamorsa criza de la frontiera dintre Ucraina şi Rusia.

„Preşedintele Zelenski i-a propus preşedintelui Biden, şi noi credem că asta se poate face, să organizeze o întâlnire trilaterală, poate prin videoconferinţă, între preşedintele Biden, preşedintele Zelenski şi preşedintele Putin”, a declarat şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, la un eveniment organizat de think-tankul american Atlantic Council.

„Încă aşteptăm un răspuns de la partea rusă, dar partenerii noştri americani au primit propunerea noastră cu un anumit interes”, a explicat Iermak, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Cred că este o poziţie proactivă, care implică Ucraina în negociere. Dacă este vorba de a discuta despre arhitectura de securitate a Europei, este necesară implicarea Ucrainei”, a mai spus el.

Marţi, Volodimir Zelenski a propus organizarea unui summit în 'format Normandia', cu Rusia, Franţa şi Germania, pentru „a pune capăt conflictului” cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

O serie de reuniuni la nivel înalt între occidentali şi ruşi, desfăşurate în această săptămână la GenevaBruxelles și Viena, nu au reuşit să conducă la reducerea riscului unui nou conflict în Ucraina.

SUA, Uniunea Europeană şi Kievul acuză Rusia că a desfăşurat aproape 100.000 de soldaţi la frontiera sa cu Ucraina în vederea unei potenţiale invadări a ţării vecine. Moscova neagă însă că ar avea o asemenea intenţie şi dă asigurări că vrea doar să se apere de poziţia ameninţătoare a NATO în apropierea graniţelor ruse.

Pe de altă parte, Andrii Iermak a spus că majoritatea ucrainenilor îşi vor apăra ţara în cazul unei agresiuni. El a adăugat că Ucraina este pregătită şi capabilă să adere la Alianţa Nord-Atlantică.

Citește și: Rusia face exerciții cu tancuri la granița cu Ucraina. „Tobele războiului bat cu putere” - diplomat american

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri