Prețul petrolului a crescut din nou după ce SUA și Marea Britanie au anunțat că renunță la importurile din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
rafinarii pret petrol
Prețul barilului de petrol a crescut din nou. Foto: Profimedia Images

Prețul petrolului a crescut marți cu aproximativ 4%, în contextul în care Statele Unite și Marea Britanie au anunțat interzicerea importurilor de petrol rusesc. Decizia ar putea să perturbe și mai mult piața mondială a energiei, relatează Reuters.

Piața a crescut cu peste 30% pe măsură ce invazia rusă în Ucraina s-a intensificat, iar Statele Unite și alte țări au impus mai multe sancțiuni menite să paralizeze economia rusă. Acest lucru a bulversat piețele energetice, mai scrie sursa citată.

Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, o interdicție asupra importurilor de petrol rusesc și de alte produse energetice, în timp ce Marea Britanie a declarat că va elimina treptat importul de petrol și produse petroliere rusești până în 2022.

Țițeiul Brent de referință a ajuns la 127,98 dolari pe baril, cu 3,9% mai mult, în timp ce țițeiul a ajuns la 123,70 dolari pe baril, cu o creștere de 3,60%.

Rusia livrează pe piețele globale între 7 și 8 milioane de barili de țiței și combustibil pe zi.

Interdicțiile de import ar putea trimite prețurile globale ale petrolului în spirală spre 200 de dolari pe baril, au declarat analiștii de la compania de consultanță Rystad Energy, cu sediul la Oslo.

"Cât de sus poate ajunge prețul petrolului? Alegeți o cifră, avem o piață într-o continuă dezordine", a declarat Mike Tran, analist la RBC Capital Markets, într-o notă, la începutul zilei de marți.

Vicepremierul rus Aleksandr Novak declarase luni că preţul petrolului ar putea trece de 300 de dolari barilul în cazul în care Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană interzic importurile de petrol din Rusia.

Partenerii noștri