Prețul petrolului a început să crească semnificativ după ce Arabia Saudită a făcut cea mai mare scădere de producție din ultimii ani

Data publicării:
Sondă petrolieră.
Sondă petrolieră. Foto: Profimedia Images

Prețul petrolului a crescut cu peste un dolar pe baril, luni, ca efect al anunțului Arabiei Saudite că va tăia producția cu încă un milion de barili pe zi începând cu luna iulie pentru a contracara tendințele macroeconomice care au dus la scăderi pe piața, relatează Reuters.

Cotați petrolului Brent a crescut cu 1,81 dolari, adică 2,4%, prețul fiind de 77,94 dolari per baril după ce vârful ajunsese la 78,73 dolari.

Cotația la US West Texas a urcat și ea cu 1,84 dolari, adică cu 2,6%, până la 73,58%. Vârful a ajuns la 75,06 dolari pe parcursul zilei.

Ambele au avut creșteri de pe 2%, vineri, după ce ministerul saudit al energiei a anunțat că producța va scădea până la 9 milioane de barili pe zi în iulie. În mai, ea era de 10 barili pe zi. Este vorba de cea mai mare scădere a producției din ultimii ani.

Această scădere voluntară a producției vien ca urmare a unui acord mai larg între OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, de a limita oferta înainte de intrarea în 2024. OPEC+ vrea ca prețurile să crească pentru a ajunge măcar dincolo de limita de 80 de dolari per baril.

OPEC+ extrage aproximativ 40% din cantitatea mondială de petrol. Organizația și-a redus producția cu un total de 3,66 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă 3,6% din cererea mondială.

„Saudiții sunt mai determinați decât alți membri să se asigure că prețul ajunge peste 80 de dolari per baril, lucru esențial pentru ca guvernul de la Riad să-și echilibreze bugetul în acest an”, spune Suvro Sarka, șef pe sectorul energetic de la DBS Bank, citat de Reuters.

Consultancy Rystad Energy a spus, de asemenea, că tăierea de producție a saudiților va adânci, cel mai probabil, deficitul de pe piață la peste 3 milioane de barili pe zi în iulie, iar prețurile vor începe să crească și mai mult în săptămânile care vor veni.

Partenerii noștri