Prezență sporită a navelor rusești în Marea Mediterană. Italia avertizează: ”Există riscul unui incident”

Data publicării:
prezenta sporită a marinei ruse în marea mediterana
Marina italiană avertizează că numărul navelor ruse în Marea Mediterană este mai mare ca niciodată. Foto: Profimedia Images

Șeful Statului Major al marinei italiene a sesizat joi că marina rusă și-a sporit semnificativ prezența în Marea Mediterană. Acesta a atras atenția asupra asupra unei ”atitudini agresive” și a avertizat că ”există riscul unui incident”, potrivit AFP. "Un asemenea nivel" al prezenţei navelor ruse "nu a mai fost observat nici măcar în timpul Războiului Rece", a precizat amiralul în Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor. 

"Efectele imediate asupra securităţii noastre în legătură cu războiul din Ucraina au fost identificate şi sunt vizibile prin creşterea impresionantă a prezenţei flotei ruse în Marea Mediterana şi în Marea Neagră", a afirmat şeful Statului Major al marinei italiene, amiralul Enrico Credendino, citat de agenţiile de presă AGI şi ANSA.

"Numărul crescut al navelor ruse nu este o ameninţare directă la adresa teritoriului naţional, dar amplifică tensiunea, iar ruşii au o atitudine agresivă. Există riscul unui posibil incident, iar dacă s-ar întâmpla asta, nu ştim cum s-ar putea încheia", a adăugat amiralul Enrico Credendino.

Potrivit acestuia, flota rusă a trecut "de la o navă mică de sprijin care era prezentă în (portul sirian) Tartus" la "14 nave şi trei submarine care erau prezente în Mediterana până acum câteva săptămâni".

"Mediterana este o zonă de turbulenţe, cu o competiţie continuă între statele riverane pentru acces la resurse economice şi activităţi ilegale, de la contrabandă la trafic de persoane. Prin urmare, ea trebuie monitorizată constant", a concluzionat amiralul Credendino.

Mediterana este o zonă strategică pentru Europa şi NATO. 54% din aprovizionarea energetică a Uniunii Europene şi 30% din comerţul mondial trec prin această zonă.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri