Prigojin încearcă să pună mâna pe un partid „de opoziție” din Rusia

Data publicării:
Yevgeny Prigozhin incruntat close up
Evgheni Prigojin, „Bucătarul lui Putin”. Foto: Profimedia Images

Șeful grupului rusesc de mercenari rusesc Wagner, Evgheni Prigojin, încearcă să pătrundă și în politică prin preluarea unui mic partid care face opoziție de fațadă la regimul Putin, relatează Euronews.

Cunoscut anterior drept „bucătarul lui Putin”, Prigojin încearcă să preia controlul unui mic partid rus, a relatat, luni, site-ul Meduza.

Citând surse apropiate de Kremlin, Meduza a relatat că Prigojin încearcă să preia controlul asupra partidului „O Rusie Dreaptă”, al cărui lider actual, Serghei Mironov spus că Wagner este „o formație militară eroică”.

Institutul pentru Analiza Războiului (ISW) a comentat că o apropiere între aceste două personaje ar putea să declanșeze „o fragmentare la nivelul puterii politice de la Kremlin”.

În martie, Prigojin a pus la îndoială în mod public susținerile ridicole ale Rusiei, conform cărora armata rusă „se luptă cu naziști” în Ucraina, principala sa justificare pentru invazia sângeroasă pornită de Putin.

Se speculează de mult că liderul mercenarilor, odinioară bucătarul lui Putin, ar avea propriile ambiții politice. Conform informațiilor expuse de sursele citate, Prigojin este interesat de filiala din Sankt Petersburg a partidului, una dintre cele mai valoroase din punct de vedere politic. După obținerea ei, Prigojin ar vrea să obțină o funcție la nivel federal în Rusia.

Formațiunea pe care vrea să o preia Prigojin susține că oferta ei politică este „Un socialism nou de secolul 21”. Partidul este pro-Kremlin și este una dintre numeroasele formațiuni care fac opoziție de fațadă la regimul lui Putin.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri