Prim-ministra Suediei își recunoaște înfrângerea și demisionează. Dreapta extremă se pregătește să preia puterea la Stockholm

Data publicării:
Magdalena Andersson
Magdalena Andersson a anunțat ca va demisiona și va face loc blocului de dreapta să încerce să formeze noul guvern. Foto: Profimedia Images

Magdalena Andersson, șefa social-democrată a guvernului suedez, și-a recunoscut, miercuri, înfrângerea în alegeri și a anunțat că va demisiona, relatează Reuters. După victoria la limită în alegeri, blocul de opoziție format din partide de dreapta și extremă-dreapta urmează să încerce formarea unui guvern.

Mai rămân voturi de numărat după alegerile de duminică din Suedia, însă șefa guvernului de la Stockholm a declarat că rezultatele arată o victorie a blocului de dreapta.

„Astfel, voi cere, mâine, președintelui parlamentului să mă elibereze din funcție”, a declarat Andersson într-o conferință de presă.

Moderații, Democrații Suedezi, Creștin-Democrații și Liberalii au părut că au un avans ușor în fața coaliției de stânga după alegerile de duminică, iar cele mai recente date ale autorității electorale arătau o configurație de 176-173 în parlament, deci o majoritate absolută pentru blocul partidelor de dreapta.

Rezultatul nu a fost confirmat oficial încă, iar această confirmare ar putea veni în weekend.

Alegerile de duminică marchează un moment de cotitură pentru politica suedeză după ce SD, partidul extremist anti-imigrație, nefrecventabil pentru restul partidelor în urmă cu 12 ani, când a intrat pentru prima oară în parlament, pare să devină cel mai mare partid al coaliției.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri