Prim-ministrul Pakistanului merge la Moscova pentru a discuta construirea unui nou gazoduct, proiect ce va costa miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin și Imran Khan
O companie din Rusia ar urma să se ocupe de construcția gazoductului de 1.100 de kilometri care va fi finanțată atât de Islamabad, cât și de Moscova. Foto: Profimedia Images

Premierul pakistanez Imran Khan a plecat miercuri spre Moscova pentru a discuta construirea unui gazoduct în valoare de mai multe miliarde de dolari ce ar urma să fie realizat cu aportul unor companii rusești, transmite Reuters.

Proiectul, care a fost anunțat în 2015 și amânat de mai multe ori, include construirea unui gazoduct de 1.100 de kilometri și va fi finanțat atât de Moscova, cât și de Islamabad. O companie din Rusia ar urma să se ocupe de construcția instalației.

Întâlnirea dintre Khan și Putin vine la doar câteva ore după ce mai multe națiuni occidentale au pedepsit Rusia cu noi sancțiuni pentru acțiunile militare din estul Ucrainei și pentru recunoașterea independenței celor două regiuni separatiste.

„Ambele state sunt dornice să lanseze proiectul cât de curând”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Energiei din Pakistan pentru Reuters în legătură cu gazoductul Pakistan Stream. Ministrul energiei, Hammad Azhar, îl va acompania pe primul-ministru pakistanez în vizita de la Moscova.

Prim-ministrul Pakistanului merge la Moscova pentru a discuta construirea unui gazoduct, proiect de miliarde de dolari
Relațiile Pakistan-Rusia, complicate de sancțiunile occidentale. Foto: Profimedia Images

Noile sancțiuni aplicate Rusiei ar putea complica proiectul gazoductului și relațiile dintre Pakistan și Rusia

Într-un interviu realizat înainte de a pleca spre Moscova, Khan și-a exprimat îngrijorarea față de situația din Ucraina, posibilitatea implementării de noi sancțiuni și efectul pe care îl vor avea asupra cooperării în curs de dezvoltare cu Rusia.

Nu este clar cum ultimele sancțiuni vor afecta proiectul, care ar urma să livreze gaze naturale lichefiate (GNL) de import de la Karachi, oraș de pe coasta Mării Arabiei, spre centralele electrice din Punjab, o provincie din nord-estul Pakistanului.

Proiectul este important pentru Pakistan, în special sectorul energiei, în condițiile în care dependența statului de importurile de GNL sunt în creștere pe măsură ce rezervele de gaze din țară se epuizează.

Proiectul conductei de gaze a fost deja amânat de mai multe ori din cauza sancțiunilor. „Gazoductul Nord-Sud a avut de suferit, iar unul dintre motive a fost că acele companii cu care negociam au fost lovite de sancțiunile aplicate de Statele Unite”, a spus marți Khan pentru RT.

„Așadar, problema a fost să găsim o companie care nu a fost sancționată”, a spus Khan despre proiect.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri