Prima apariție în public a lui Xi Jinping după zvonurile unei lovituri de stat. El a admirat fotografiile cu el însuși la o expoziție

Data publicării:
xi jinping sustine un discurs u steagul chinei in spate si un buchet de trandafiri in fata
Președintele Chinei, Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

Liderul chinez Xi Jinping a apărut pentru prima oară în public de la întoarcerea din Uzbekistan și spulberă zvonurile că ar fi în arest la domiciliu, în timp ce în China ar avea loc o lovitură de stat condusă de armată.

Zvonurile au creat o adevărată frenezie și au dat naștere unui  val de speculații înaintea unei întâlniri cheie a Partidului Comunist, scrie CNN.

Xi a fost prezent la o expoziție la Beijing în care erau prezentate realizările Chinei de-a lungul deceniului în care el a fost la putere, potrivit postului de stat CCTV. În buletinele de știri Xi a fost văzut purtând o mască sanitară, în timp ce se uita la fotografiile cu el însuși afișate la expoziție.

El era însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri de top, inclusiv de toți membrii Comitetului permanent al Biroului Politic suprem al partidului.

Xi nu a mai fost văzut în public de când s-a întors la Beijing de la summitul regional din Uzbekistan în 16 septembrie. Aceasta fusese prima sa călătorie în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei.

După apariția acestor zvonuri, au fost multe voci care au susținut că nu sunt dovezi credibile care să susțină presupusa „lovitură de stat”. În schimb, s-a remarcat faptul că Xi respecta regulile de carantină pe care chiar el le impusese prin politica anti-Covid și stătea în autoizolare după ce s-a întors din străinătate.

În iulie, după o scurtă călătorie la Hong Kong, Xi a dispărut din ochii publicului timp de mai bine de o săptămână.

Dar momentul ultimei absențe a lui Xi și speculațiile vin la doar câteva săptămâni distanță de cel de-al 20-lea Congres al Partidului care începe pe 16 octombrie, la care se așteaptă ca Xi să primeasc al treilea mandat, consolidându-și statutul de cel mai puternic lider chinez din ultimele decenii.

Zvonurile despre lupte politice interne și lupte pentru putere sunt răspândite de multă vreme în politica de elită chineză din cauza lipsei de transparență, în special în perioada premergătoare unor evenimente importante. Nemulțumirea în creștere a publicului față de politicile lui Xi a alimentat, de asemenea, zvonurile.

Numele președintelui chinez Xi Jinping a devenit unul dintre principalele subiecte pe Twitter, săptămâna trecută, în contextul mai multor relatări neprobate că liderul de la Beijing s-ar afla în arest la domiciliu, în timp ce în China ar avea loc o lovitură de stat condusă de armată.

„Xi” și haștagul „#ChinaCoup” (lovitură de stat în China) au devenit trend în rețeaua socială, după ce zeci de mii de utilizatori ai platformei au distribuit zvonuri neconfirmate că președintele chinez a fost răsturnat de la putere și arestat de Armata de Eliberare a Poporului (armata chineză). 

Pe lângă aceste speculații, care nu au fost confirmate de surse credibile, s-a mai remarcat faptul că sâmbătă, traficul aerian deasupra capitalei Beijing era extrem de scăzut, iar unele surse neverificate vorbeau că toate trenurile și autobuzele au fost oprite să mai părăsească Beijingul. Au fost, de asemenea, relatări că zborurile ar fi fost anulate din cauza unui exercițiu militar planificat.

Zvonurile au fost alimentate și de politicianul indian Subramanian Swamy, care are 10 milioane de followeri pe Twitter și care postase următorul mesaj: „Noi zvonuri de verificat: se află Xi Jingping [sic] sub arest la domiciliu în Beijing? Când Xi a fost recent la Samarkand (în Uzbekistan - n.r.), liderii Partidului Comunist Chinez trebuia să-l înlăture de la conducerea armatei. Apoi urma arestul la domiciliu. Așa se zvonește”.

Într-o serie de tweet-uri, Drew Thompson, un fost oficial în Departamentul Apărării din SUA, însărcinat cu regiunile China, Taiwan și Mongolia, a catalogat zvonurile ca fiind „complet false”.
 
 
 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri