News Alert Prima înfrângere a Chinei în Hong Kong: Controversata lege care a scos în stradă peste un milion de oameni a fost retrasă

Data actualizării: Data publicării:
Unrest In Hong Kong During Anti-Government Protests
FOTO: Chris McGrath/Getty Images

Liderul politic din Hong Kong, Carrie Lam a retras, miercuri, controversata lege privind extrădarea care a generat proteste masive în metropolă din luna iunie până astăzi, relatează CNN. Retragerea legii a reprezentat una dintre principalele cerinţe ale protestatarilor pentru democraţiei şi înseamnă o primă înfrângere a Beijingului în conflictul dintre China şi Hong Kong.

Decizia de a retrage legea reprezintă o schimbare de optică importantă a lui Carrie Lam, care timp de luni de zile, în mijlocul protestelor masive, de multe ori reprimate violent de forţele de ordine şi în condiţiile în care exista riscul ca Armata Chineză să intervină, nu a luat vreo măsură palpabilă pentru a detensiona situaţia.

Lam a suspendat proiectul de lege în iune, în momentul în care 1 milion de oameni au ieşit în stradă şi au înconjurat sediul legislativului din Hong Kong. Suspendarea nu i-a satisfăcut, însă, pe protestatari care au cerut retragerea completă a proiectului.

O lege retrasă trebuie să treacă din nou prin tot procesul legislativ, fapt ce face problematică rediscutarea ei, lucru dorit de protestari. Suspendarea ei, însă, nu face decât să o lase în acelaşi punct al procesului legislativ, legislatorii din Hong Kong putând oricând să reaînceapă procesul de unde rămăsese.

Într-o conferinţă televizată miercuri, Lam a precizat că guvernul va „retrage în mod formal proiectul de lege pentru a calma opinia publică. După mai mult de două luni de tulburări sociale este evident că aceste nemulţumiri se datorează unor probleme mai mari decât această lege. Ele sunt de natură politică, economică şi socială”.

Un alt membru al Parlamentului din Hong Kong din tabăra pro-Beijing a declarat că „retragerea acestei legi a venit prea târziu pentru că această mişcare a devenit mai mare decât ea”. Sugestia este că protestatarii sunt acum din ce în ce mai determinaţi ca reforma să fie mult mai semnificativă – ei vor investigaţii în ceea ce priveşte brutalitatea forţelor de ordine şi o reformă politică serioasă care să aducă un proces mai democratic în metropolă – obiectiv care intră în coliziune directă cu obiectivul Chinei de a integra complet provincia în sistemul politic autoritar.

Joshua Wong, unul dintre activiştii arestaţi săptămâna trecută a scris pe Twitter, după anunţul lui Lam, că retragerea proiectului de lege este prea puţin şi prea târziu. Răspunsul lui Carrie Lam vine după ce şapte vieţi au fost sacrificate, 1200 de protestatari au fost arestaţi, mulţi dintre care sunt încă trataţi inuman în secţiile de poliţie. Incapacitatea lui Carrie Lam de a înţelege situaţia în care ne aflăm face ca acest anunţ să fie în afara contactului cu realitatea. Toate cele cinci cerinţe ale protestatarilor trebuie respectate – oprirea cercetărilor la adresa protestatarilor, oprirea folosirii termenului de «insurgenţi» la adresa noastră, investigarea brutalităţii poliţiei şi alegeri libere!

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri