Prima persoană executată de Iran din cauza protestelor antiguvernamentale

Data actualizării: Data publicării:
tanar cu un fes pe cap
Mohsen Shekari este prima persoană executată în Iran din cauza protestelor antiguvernamentale FOTO: Twitter

Iranul a anunțat prima execuție a unui protestatar condamnat pentru recentele proteste antiguvernamentale.

Mohsen Shekari a fost spânzurat joi dimineață, după ce a fost găsit vinovat de un tribunal pentru „vrăjmășie împotriva lui Dumnezeu”, potrivit presei de stat citate de BBC.

El a fost acuzat că a blocat un drum principal din Teheran pe 25 septembrie și a rănit un membru al forțelor paramilitare Basij cu cuțitul.

Un activist a spus că Shekari a fost condamnat după un „proces în care nu s-au respectat procedurile”.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a scris pe Twitter că execuțiile protestatarilor vor începe să aibă loc zilnic, dacă autoritățile iraniene nu se confruntă cu sancțiuni internaționale rapide.

Justiția iraniană a anunțat până acum că 11 persoane au fost condamnate la moarte în legătură cu protestele care au izbucnit de la mijlocul lunii septembrie, după moartea Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care a fost reținută de poliția moravurilor pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător vălul islamic.

Protestele conduse de femei s-au extins în 160 de orașe din toate cele 31 de provincii ale țării și sunt considerate a fi unele dintre cele mai serioase provocări cu care s-a confruntat Republica Islamică de la revoluția din 1979.

Liderii iranieni au spus că protestele sunt, de fapt, „revolte” instigate de inamicii străini ai țării și au ordonat forțelor de securitate să intervină cu forța.

Până acum, cel puțin 475 de protestatari au fost uciși și 18.240 au fost reținuți, potrivit Agenției de Știri a Activiștilor pentru Drepturile Omului (HRANA). De asemenea, ar fi murit și 61 de membri ai forțelor de securitate.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri