Prima reacție a lui Karl Nehammer după scorul dezastruos la alegerile din Austria Inferioară. Pe cine dă vina cancelarul

Data actualizării: Data publicării:
20230125 Sitzung des Nationalrats - Sondersitzung auf Verlangen der SPOE WIEN, OESTERREICH - 25. JAENNER: Bundeskanzler
Înfrângere puternică pentru partidul lui Nehammer în Austria Inferioară, un fief al formațiunii. Foto: Profimedia Images

Cancelarul Karl Nehammer pune înfrângerea puternică a partidului său în Austria Inferioară pe seama crizelor multiple care au afectat și afectează Austria.  

"Este o perioadă proastă pentru guverne, deoarece oamenii nu sunt mulțumiți de situație. Trebuie să înțelegem asta.

Ce este important, la nivel politic federal, dar și la nivel politic regional, este să facem ceva să ajutăm oamenii. Să dăm semnalul că suntem alături de ei în aceste crize", a fost prima reacție a lui Karl Nehammer.

Partidul lui Nehammer a suferit o înfrângere puternică în Austria Inferioară, un fief al formațiunii.

Primele rezultate parțiale arată că OVP a luat doar 39,9% din voturi. Șefii partidului aveau ca obiectiv declarat un scor de peste 40%. Au pierdut 10 procente în patru ani. Extrema dreaptă, FPO, partidul libertății, a ajuns la 25%, un plus de 10 procente față de precedentele alegeri.

Partidul Popular Austriac, marcat de anchete de corupţie, dar şi de crizele globale, a ajuns la 39,8% - cel mai slab rezultat din 1945 - şi şi-a pierdut majoritatea absolută din parlamentul Austriei inferioare şi probabil şi în guvernul regional. Totuşi, lidera formaţiunii din land, Johanna Mikl-Leitner, a exclus o demisie.

În schimb, FPO a întrunit 24,5%, cel mai bun rezultat al său de până acum în provincia estică, scrie Agerpres. Liderul regional Udo Landbauer a subliniat în mod repetat că formaţiunea sa vrea să pună capăt "sistemului OVP" din Austria inferioară, învinuind totodată OVP, condus de cancelarul Kael Nehammer, pentru creşterea semnificativă a numărului de solicitanţi de azil pe parcursul anului trecut.

Conform proiecţiilor rezultatului votului, Partidul Social Democrat SPO s-a clasat sub FPO, cu 20,8%, Verzii au obţinut 7,5%, iar liberalii din NEOS - 6,5%.

"Oamenii au votat împotriva corupţiei", a declarat duminică seara managerul federal al FPO Christian Hafenecker, adăugând că "este începutul", în referire la alegerile regionale prevăzute în martie în Carinthia şi în aprilie în Salzburg.

Pe plan naţional, FPO se clasează în sondaje pe primul loc de mai multe săptămâni, înaintea SPO şi OVP, pe locul al treilea. Următoarele alegeri naţionale sunt prevăzute pentru 2024.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri