Prima reacţie internaţională după ce Iranul a recunoscut doborârea avionului ucrainean

Data actualizării: Data publicării:
trudeau adam scott instagram
Foto: Adam Scotti/ Instagram

Prima reacţie a comunităţii internaţionale după ce Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât din greşeală avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord, a venit din Canada, de la premierul Justin Trudeau, în condiţiile în care în jur de 60 de pasageri din avion erau cetățeni canadieni.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că guvernul său aşteaptă o „deplină cooperare” cu autoritățile iraniene în investigarea tragediei.

57 dintre cei 167 de pasageri de la bordul cursei 752 a companiei Ukraine International Airlines erau cetățeni canadieni și aproape 140 de la bordul aeronavei ucrainene aveau ca destinație finală Canada.

„În această seară (ora Canadei - n.r.), Iranul a recunoscut că zborul 752 al companiei Ukraine International Airlines a fost doborât de forțele sale armate. Obiectivul nostru rămâne ca ancheta să fie dusă la capăt, să avem respoinsabili, transparență și să se facă dreptate pentru familiile victimelor. Este o tragedie națională și toți canadienii sunt îndoliați. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri din întreaga lume pentru a avea o anchetă completă și amănunțită, iar guvernul canadian așteaptă deplină cooperare din partea autorităților iraniene”, spune premierul Justin Trudeau într-un comunicat citat de CNN.

Inițial, Iranul nu a recunoscut doborârea avionului ucrainean și a dat vina pe compania Boeing, dar sâmbătă armata iraniană și-a recunoscut greșeala.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, declara încă de joi că dovezile arată că avionul ucrainean, prăbușit miercuri la scurt timp după decolarea de la Teheran, a fost, în realitate, doborât de o rachetă antiaeriană trasă de iranieni. Primul care menționase, însă, această ipoteză, fusese președintele american, Donald Trump.

În catastrofa aeriană de la Teheran și-au pierdut viața 176 de persoane. Avionul se îndrepta spre Kiev, însă cei mai mulți pasageri (138) aveau escală în Kiev, iar destinația finală era Canada.

Declarația premierului canadian a venit după ce mai multe surse americane au dezvăluit că există o „probabilitate foarte mare” ca zborul 752 care a decolat miercuri de pe aeroportul din Teheran să fi fost doborât de sistemele antiaeriene ale Iranului.

Un satelit militar a detectat, de asemenea, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile.

Momentul în care o rachetă sol-aer a interceptat avionul a fost filmat de un martor ocular.

Editor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri