Primăria din New York a cerut OMS să schimbe numele variolei maimuței pentru a nu-i jigni pe bolnavi. Ce alte denumiri au fost propuse

Data publicării:
Ashwin Vasan, comisar pentru sănătate, New York
Ashwin Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV și în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, pe care fostul președinte american Donald Trump îl numea „virusul chinez”. Foto: Profimedia Images

Primăria din New York a cerut marţi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să redenumească variola maimuţei („monkeypox”, în limba engleză), întrucât numele acestei boli este considerat stigmatizant şi riscă să îi facă pe bolnavi să se izoleze mai degrabă decât să solicite îngrijiri medicale, informează AFP.

„Suntem tot mai îngrijoraţi de efectele potenţial devastatoare şi stigmatizante pe care mesajele despre virusul 'variolei maimuţei' le pot avea asupra comunităţilor care sunt deja vulnerabile”, a declarat comisarul pentru Sănătate din cadrul Primăriei oraşului New York, Ashwin Vasan, într-un e-mail adresat directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a evocat el însuşi la jumătatea lunii iunie o posibilă schimbare a denumirii acestei boli, a reamintit Ashwin Vasan în mesajul său. Potrivit comisarului pentru Sănătate din New York, o astfel de „terminologie” este „ancorată într-o istorie rasistă şi dureroasă pentru comunităţile de culoare”.

În mesajul său, Ashwin Vasan a reamintit efectele negative provocate de ştirile false difuzate după apariţia HIV (virusul care provoacă SIDA) şi rasismul din cauza căruia au avut de suferit comunităţile asiatice în timpul pandemiei de SARS-CoV-2, un virus la care preşedintele Donald Trump se referea folosind expresia „virusul chinez”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Variola maimuței s-ar putea redenumi în „hMPXV” sau „MPV”

„Faptul că se utilizează în continuare termenul de 'variola maimuţei' pentru a descrie epidemia actuală poate să readucă la viaţă aceste sentimente traumatizante de rasism şi de stigmatizare, în special pentru persoanele de culoare, precum şi pentru membrii comunităţilor LGBTQIA+, şi este posibil ca aceşti oameni să evite din acest motiv să solicite îngrijiri medicale vitale”, a adăugat Ashwin Vasan.

În scrisoarea sa adresată șefului OMS, oficialul primăriei din New York a sugerat câteva denumiri alternative care ar putea fi folosite în loc de variola maimuței, precum „hMPXV” și „MPV”.

Orice persoană poate să contracteze variola maimuţei, dar, după apariţia sa în Europa şi în Statele Unite, virusul s-a răspândit în imensa majoritate a cazurilor în rândul bărbaţilor care întreţin raporturi sexuale cu alţi bărbaţi, scrie Agerpres.

New York este oraşul cel mai afectat din Statele Unite prin prisma numărului de cazuri, cu 1.092 de infectări depistate de la începutul epidemiei.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri