Primarul Budapestei, principalul rival al lui Viktor Orban, se retrage din cursa pentru a deveni candidatul opoziției ungare unite

Data publicării:
Gergely Karacsony vorbește la microfon
Karacsony a surprins în 2019 când a câștigat Primăria Budapestei, devenind, principalul politician de opoziție din Ungaria. Foto: Profimedia Images

Primarul pro-european al Budapestei, Gergely Karacsony, a anunțat că se retrage din cursa pentru a deveni candidatul unic al opoziției unite din Ungaria la alegerile din 2022, relatează Euronews. Karacsony este un cunoscut politician progresist și pro-european care a uimit în 2019 când a reușit să câștige primăria Budapestei în fața candidatului Fidesz.

Multă vreme el a fost cotat drept favorit să devină candidatul opoziției unite și a fost considerat principalul rival al lui Viktor Orban înaintea alegerilor parlamentare din 2022. În 2022, liderul autoritar al guvernului de la Budapesta va trece prin cel mai dificil test al său de când a pus mâna pe putere în urmă cu 11 ani.

Karacsony s-a clasat pe locul al doilea în prima rundă a alegerilor preliminare ale opoziției unite, fiind surclasat de Klara Dobrev. Luni, Karacsony anunțase că face o alianță cu candidatul de pe locul 3, Peter Marki-Zay, însă, vineri, el și-a anunțat retragerea din cursă și susținerea completă pentru Marki-Zay.

„După ceva timp de gândire, îmi închei campania cu inima ușoară. Le cer organizațiilor care m-au sprijinit pe mine să îl voteze pe Pete Markyi Zay”, a spus Karacsony.

Orban și partidul său și-au consolidat puterea în Ungaria la un nivel fără precedent pentru o țară din Uniunea Europeană. Viktor Orban și-a extins influența în media, în justiție și în educație, iar în ultimii ani s-a aflat într-o opoziție din ce în ce mai deschisă față de Uniunea Europeană care a încercat să-l tragă la răspundere pentru derapajele anti-democratice și pentru erodarea statului de drept.

Opoziția, până acum fragmentată, a decis să facă front comun împotriva lui Orban la alegerile din 2022, iar sondajele arată că lupta electorală va fi extrem de strânsă între partidul de guvernare Fidesz și partidele care formează opoziția unită de la Budapesta.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri