Primarul care vrea să rescrie regulile decenței

Data actualizării: Data publicării:
primar tablou

La Dolce Vita descrie un mod de viaţă vesel şi relaxat. Şi unde să observi mai bine acest mod de viaţă decât în Italia? Acolo, un primar rescrie regulile decenţei. El este hotărât să-şi scape oraşul, Luzzara, de limbajul ofensator. Cei care sunt prinşi insultând sunt penalizaţi. Dar în loc de amenzi sau de muncă în folosul comunităţii, oraşul foloseşte La Dolce Vita şi cultura pentru a îndulci chiar şi cea mai veninoasă dintre limbi. Urmărițun reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta de la ora 18:30.  

Ochi plini de spaimă, guri larg deschise... sunt rezultatul oribil al comportamentului urât. Andrea Costa, primarul din Luzzara, spune că acest tablou nu-i serveşte doar drept avertisment, ci şi drept inspiraţie.

Andrea Costa, primarul din Luzzara: „Nu ţin pictura asta aici ca să sperii oameni, ci ca să văd mereu ce poate face urâciunea”.

Mai devreme în cursul acestui an, primarul a introdus o ordonanţă care interzice comportamentul ofensiv în Luzzara. E primul de acest gen în Italia.

Andrea Costa, primarul din Luzzara, explică: „Vreau să construiesc un baraj, să înalţ o piedică împotriva degradării relaţiilor sociale, mai ales pe internet, pe reţelele de socializare. Oamenii sunt atât de neplăcuţi unii cu alţii pe reţelele de socializare, pe Facebook, pe Instagram, Twitter, etc. N-ai să vezi niciodată un comportament atât de nejustificat în piaţa publică, la bar sau la chioşcul de presă, dacă oamenii ar fi faţă în faţă”.

Primarul are mult de lucru în micuţul său oraş de zece mii de locuitori aflat între Reggio Emilia şi Mantua, în nordul Italiei. Însă el speră că Luzzara poate deveni un bastion împotriva comportamentului urât şi un model pentru întreaga ţară.

„Pedepse” inedite

Primarul are şi un plan pentru pedepsirea contravenienţilor. De exemplu, o vizită obligatorie la teatrul oraşului. După părerea lui, cultura poate servi drept armă împotriva potenţialei prăbuşiri a societăţii.

prima luzzara
Primarul din Luzzara, Andrea Costa, vrea să combată limbajul indecent al oamenilor prin „pedepse” inedite

„Dacă oamenii îşi dau frâu frustrărilor cu mânie, în mod urât, nu se schimbă nimic. Frustrarea lor rămâne, problema lor rămâne şi întreaga comunitate suferă”, spune Andrea Costa.

Edilul recomandă, de asemenea, literatură. Librăria municipală adăposteşte toţi clasicii italieni şi mult mai mult. Toţi cei care încalcă prevederile ordonanţei trebuie să citească anumite cărţi, alese de el.

Andrea Costa a fost inspirat de Cesare Zavattini, un scenarist născut în Luzzara, care a lucrat cu regizorii Visconti, Antonioni şi Fellini şi a avut, timp de trei decenii, un mare impact asupra cinematografiei italiene.

„Cesare Zavattini a vrut să creeze o bibliotecă a italienilor, pe care fiecare italian ar trebui s-o aibă în casă: cărţi despre filosofie, artă, literatură şi ştiinţă. Avea ideea unei educaţii generale bine puse la punct, care ar putea avea ca rezultat o coexistenţă paşnică”, explică Simone Terzi, de la centrul cultural din Luzzara.

Păreri critice pentru inițiativa primarului

Dar nu toţi locuitorii din Luzzara sunt de acord. Ordonanţa primarului împotriva comportamentului urât a fost întâmpinată, desigur, şi cu păreri critice.

„Cetăţenii complet normali, ca mine, se simt ofensaţi. Noi suntem oameni decenţi! Şi, dacă sar puţin calul, sunt pedepsit imediat”, spune un localnic.

Pe alţii, însă, îi bucură noul decret, mai ales când vine vorba de reţelele de socializare.

„E o laşitate să nu-ţi exprimi părerea în faţa oamenilor. Oricine poate face pe eroul în faţa tastaturii”, este de părere un alt localnic.

Primarul a pedepsit deja unul dintre aceşti „eroi ai tastaturii”, care a folosit un limbaj jignitor pe Facebook.

„Am luat legătura cu contravenientul şi l-am tras la răspundere. I-am spus ce greşeli a făcut. L-am invitat, de asemenea, să citească unele dintre cărţile de pe lista Ordonanţei. Conversaţia noastră la telefon s-a încheiat într-un mod foarte pozitiv”, a povestit primarul Andrea Costa.

Primarul e sigur de convingerile sale şi tabloul va rămâne o inspiraţie în lupta lui împotriva comportamentului urât.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri