Primarul din Mariupol, după șase zile de bombardamente: „Nu putem ieși să recuperăm cadavrele. Orașul nu mai există”

Data actualizării: Data publicării:
mariupol
Primarul din Mariupol: „Orașul a încetat să mai existe. Cel puțin așa cum îl știați”. Foto: Profimedia Images

Situația din Mariupol este una „foarte complicată”, a afirmat primarul Vadim Boichenko, în contextul în care locuitorii orașului nu au curent electric, apă și căldură, iar din cauza bombardamentelor care continuă de șase zile oamenii nici nu pot recupera cadavrele de pe străzi: „Orașul Mariupol a încetat să mai existe”, a continuat edilul, în ziua în care evacuarea civililor printr-un coridor umanitar a fost amânată, autoritățile ucrainene acuzând forțele ruse că nu au respectat acordul de încetare temporară a focului.

„Situația este foarte complicată”, a declarat Boichenko într-un interviu difuzat pe YouTube, citat de CNN. Armata rusă a impus deja un blocaj pe coridorul umanitar. Avem o mulțime de probleme sociale, pe care toți rușii le-au creat”, a continuat el.

Potrivit edilului, de cinci zile, Mariupol, oraș cu 400.000 de locuitori, a rămas fără curent electric. Nici rețelele de telefonie mobilă nu funcționează în Mariupol, iar în urma atacului asupra orașului, oamenii au rămas și fără apă.

„Rușii vor să ne despartă de coridorul umanitar, oprind livrarea de bunuri esențiale, echipamente medicale, chiar și alimente pentru copii. Scopul lor este să sufoce orașul și să-l supună unui stres insuportabil”, a continuat primarul.

Primar: „Vorbim despre mii de morți și răniți”

De asemenea, edilul vorbește despre mii de morți și răniți în urma atacurilor armatei ruse.

„Aceste cifre se vor înrăutăți. Dar aceasta este a șasea zi consecutivă de atacuri aeriene și nu putem să ieșim să recuperăm morții”, a declarat Boichenko. „Rușii spun că vor să-i salveze pe ucraineni să nu fie uciși de statul ucrainean, dar ei sunt cei care ucid”, a mai adăugat el.

În ceea ce privește coridorul umanitar care ar fi trebuit să faciliteze evacuarea civililor sâmbătă, Boichenko afirmă că acum autoritățile au la dispoziție mult mai puține autobuze față de ziua de ieri: „Aveam 50 de autobuze pline cu combustibil și doar așteptam o încetare a focului și drumurile să se deschidă pentru a putea scoate oamenii de aici. Dar acum am ajuns la doar 30 de autobuze. Am ascuns acele autobuze într-o altă locație, departe de bombardamente, și am pierdut alte 10 acolo. Așa că am ajuns la 20”.

Așadar, când acest coridor umanitar se va deschide în sfârșit pentru noi mâine sau oricând, este posibil să nu mai avem autobuze pentru a evacua oamenii”, a avertizat edilul.

„Orașul Mariupol a încetat să mai existe”, a adăugat Boichenko, nuanțând: „cel puțin orașul pe care l-ați văzut cândva”.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri