Primarul din Munchen cataloghează drept „rușinoasă” decizia UEFA de a respinge iluminarea Allianz Arena în culorile curcubeului

Data publicării:
Allianz Arena din Munchen iluminată în culorile curcubeului
Primarul din Munchen, Dieter Reiter, a catalogat drept „rușinoasă” decizia UEFA de a respinge solicitarea iluminării stadionului Allianz Arena în culorile curcubeului, în semn de protest față de abuzurile guvernului de la Budapesta față de comunitatea LGBTQ. Foto: Profimedia Images

UEFA a respins solicitarea primarului din Munchen privind iluminarea stadionului Allianz Arena în culorile curcubeului la meciul de miercuri, dintre Germania şi Ungaria, în semn de protest față de o lege propusă de partidul premierului Viktor Orban și votată de Parlamentul de la Budapesta, care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor. Primarul anunță, însă, că va ilumina sediul primăriei în culorile curcubeului, în semn de sprijin față de comunitatea LGBTQ, precum și o turbină eoliană aflată în imediata apropiere a stadionului, dar și Turnul Olimpic.

UEFA a respins cererea primarului Dieter Reiter, considerând că în fotbal nu trebuie amestecate chestiuni de natură politică.

„UEFA este o organizaţie neutră din punct de vedere politic şi religios. Dat fiind contextul poltic al acestei cereri - un mesaj vizând o decizie luată de Parlamentul maghiar - UEFA trebuie să refuze această cerere", a anunţat forul european, potrivit Reuters.

Citește și: EURO 2020. Stadionul din Munchen ar putea fi colorat miercuri în culorile curcubeului. Mesajul pentru Ungaria

Ungaria a reacționat în urma acestei decizii, ministrul de Externe de la Budapesta, Peter Szijjarto, catalogând drept o „decizie bună'' a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului la meciul dintre Germania şi Ungaria.

„Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simţ (...) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei'', a reacţionat ministrul Szijjarto, transmite Agerpres.

Declaraţia ministrului ungar de Externe a fost făcută înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE programată la Luxembourg.

Citește și: Ungaria, reacție furioasă la intenția de a colora stadionul din Munchen în culorile curcubeului: Istoria arată că este un lucru greșit

La rândul său, primarul din Munchen, Dieter Reiter, a ieșit în conferință de presă și a catalogat decizia UEFA drept „rușinoasă”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Consider dezamăgitor faptul că Federația Germană de fotbal nu a fost în stare, sau nu a vrut să fie în stare, să influențeze rezultatul discuției, deși avea în spate susținerea politică din Munchen, din Bavaria, din toată Germania. Ba din contra, au făcut, din perspectiva mea, o propunere penibilă și anume să iluminam Allianz Arena în altă zi.

Noi, în schimb, nu ne vom abține în Munchen să transmitem un semnal clar către Ungaria și către lume. Acela că nu ne lăsăm impresionați de astfel de lucruri. Plec de la premiza ca Consiliul municipal o să decidă miercuri să ancoram steagul în culorile curcubeului pe Primărie. O să iluminam turbina eoliană din apropierea stadionului, dar și turnul Olimpic. Prin acest gest vrem să arătăm ca noi, în Munchen, dar și în Bavaria, precum și în toată Germania, astfel de decizii ale UEFA nu ne pot opri pentru a le transmite tuturor oamenilor ca noi suntem pro-egalitate de șanse, pro libertatea de a-ți decide propria identitate sexuală și pentru solidaritate. Asta vom face acum și vom face, dar și în viitor, indiferent ce zic și decid cei de la UEFA sau alții”, a declarat primarul Dieter Reiter în fața reporterilor.

Întrebat de ce nu ar ilumina stadionul, indiferent de decizia UEFA, primarul Reiter a declarat că stadionul Allianz Arena nu este în proprietatea orașului Munchen. În plus, stadionul trebuie să își respecte angajamentele contractuale pe care le are cu UEFA, spune primarul, sugerând că nu dorește ca el să fie cel care încalcă contractul cu UEFA.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri