Primarul instalat de ruși în Melitopol va fi cercetat penal pentru înaltă trădare

Data publicării:
galina danilcenko a fost impusa ca primar in melitopol
Galina Danilcenko este noul primar impus de ruși în Melitopol. FOTO: CNN

Procurorul general al Ucrainei a început o anchetă pentru trădare față de Galina Danilcenko, noul primar instalat de ruși în Melitopol, după ce edilul ales, Ivan Fedorov, fusese răpit de ocupanți în urmă cu câteva zile.

Ancheta a fost demarată în urma cererii scrise făcute de un grup de consilieri locali din Melitopol. Ei au cerut procurorului general să înceapă urmărirea penală împotriva lui Danilcenko, "pentru infracțiunea de înaltă trădare și pentru tentativa de a înființa un guvern de ocupație în Melitopol", scrie CNN.  

Consilierii au acuzat-o pe Danilcenko că dizolvă conducerea administrației orașului și transferă competențele către un Comitet al Deputaților Poporului.

Procuratura generală din Ucraina a anunțat într-un comunicat postat pe site, că a deschis o anchetă în care Danilcenko este acuzată că "și-a îndeplinit sarcina care i-a fost impusă de Federația Rusă" atunci când s-a declarat primar interimar al Melitopolului.

"Prin anunțul înființării unui organism inexistent în legea ucraineană, respectiv un Comitet a Deputaților Populari, suspectul a făcut apel la cetățenii ucraineni și la cetățenii din Melitopol să se predea forțelor de ocupație", se arată în comunicatul parchetului.

Potrivit declarației, ancheta și procedurile penale vor fi conduse de Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Zaporojie.

Pe Facebook, procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a lăudat inițiativa Consiliului orașului Melitopol.

Galina Danilcenko, fostă membră în Consiliul municipal, a apărut la televiziunea locală, unde a declarat că principala sa sarcină este construirea "mecanismelor de bază în cadrul noii realități".

Melitopol este un oraș din sudul Ucrainei care se află între orașul Mariupol, aflat sub asediu, și orașul Herson, ocupat în prezent de Rusia. Forțele rusești au ocupat Melitopol la câteva zile de la începutul invaziei.

Vineri, primarul Ivan Fedorov a fost luat pe sus de ocupanții ruși și dus într-un loc necunoscut.  Ulterior, a apărut o înregistrare video cu momentul în care era scos de bărbați înarmați afară din clădirea guvernamentală. La scurt timp după aceea, procurorul regional din Luhansk, susținut de Rusia, a susținut că Fedorov este terorist și că este anchetat. Potrivit unui mesaj de pe site-ul web al procurorului din Luhansk, Fedorov este acuzat de asistență și finanțare a activităților teroriste și de apartenență la o comunitate criminală.

Reținerea lui Fedorov de către oamenii înarmați este primul caz cunoscut de reținere a unui oficial politic ucrainean de către forțele rusești, sau susținute de acestea, de la începutul invaziei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că este vorba despre o "crimă împotriva democrației" și că Rusia a "trecut la o nouă etapă de teroare" în invazia sa, "încercând să elimine fizic reprezentanții autorităților locale legitime ucrainene".

Ministerul ucrainean de Externe a calificat detenția lui Fedorov drept o "răpire" și o "crimă de război".

Sute de persoane au protestat împotriva răpirii în fața primăriei din Melitopol, mulțimea scandând "Libertate pentru primar".

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri