Primarul Kievului, fost campion mondial la box, le promite cetățenilor că va apăra orașul în cazul unei invazii rusești

Data publicării:
Vitali Kliciko
Primarul Kievului, Vitali Kliciko. Foto: Profimedia Images

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, fost campion mondial la box la categoria grea, s-a angajat miercuri să „apere” capitala ucraineană în cazul în care temerile privind o invazie rusă vor deveni realitate.

„Trebuie să fim pregătiţi de scenariul cel mai grav”, a declarat presei edilul în vârstă de 50 de ani. „Sperăm ca acesta să nu devină realitate, dar dacă agresorii vin în ţara noastră nu vom avea altă alegere, va trebui să ne apărăm oraşul, ţara, viitorul”, a adăugat el, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Primarul din Kiev a vizitat împreună cu fratele său, Wladimir, şi el campion la box, un centru de recrutare de la Kiev pentru voluntarii gata să se lupte dacă oraşul este atacat.

Wladimir Klitciko s-a înscris şi el la acest centru de recrutare, afirmând că vrea să-şi „protejeze” apropiaţii.

Rusia, care a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, este acuzată de occidentali să se pregăteşte să atace Ucraina.

Moscova dezminte orice intenţie de acţiune militară, dar condiţionează dezescaladarea de o listă de condiţii, necesare potrivit ei pentru a-şi garanta securitatea, în special asigurarea că Ucraina nu va fi niciodată membră a NATO.

La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat săptămâna trecută să se evite producerea „panicii”.

La Kiev viaţa continuă normal, fără semne aparente de tensiuni şi nici de pregătiri pentru un eventual conflict. Primarul a dat asigurări că administraţia sa se pregăteşte lucrând cu armata la planuri de apărare a oraşului de aproape 3 milioane de locuitori.

El a recunoscut totuşi că oraşul nu dispune încă de sisteme de comunicaţii de urgenţă în caz de pană a reţelelor de telefonie şi internet.

Potrivit unui sondaj publicat miercuri de institutul ucrainean Centrul Razumkov, aproape 45% dintre ucraineni cred într-o posibilă intervenţie rusă în Ucraina şi aproape 44% sunt de părere că aceasta nu va avea loc.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri