Primarul Mariupolului cere evacuarea completă a oraşului. „Din păcate, ne aflăm acum la mila ocupanţilor”

Data actualizării: Data publicării:
Situation in Ukrainian city of Mariupol
Imagine din Mariupol, aflat sub asediul armatei ruse. Foto: Profimedia Images

Primarul oraşului Mariupol a cerut luni evacuarea completă a oraşului, aflat în acest moment la „mila ocupanţilor”, după o săptămână de asediu în care 90% dintre clădirile rezidenţiale au fost distruse ori avariate, informează CNN.

„Nu stă totul în puterile noastre”, a spus Vadim Boicenko, primarul Mariupolului. „Din păcate, ne aflăm acum la mila ocupanţilor”.

Boicenko a făcut un apel pentru evacuarea completă a civililor rămaşi în Mariupol. Conform estimărilor autorităţilor locale, în acest moment sunt în jur de 160.000 de civili rămaşi în oraşul asediat. Înainte de invazia rusă în Ucraina, Mariupolul avea o populaţie de peste 400.000 de locuitori.

140.000 au părăsit oraşul înainte de asediu, iar alţi 150.000 au reuşit să fie evacuaţi după instalarea blocadei.

Populaţia civilă rămasă captivă în Mariupol nu are apă, curent electric şi căldură.

Ruşii au fost acuzaţi că au împiedicat formarea de coridoare umanitare şi că încearcă să înfometeze populaţia civilă. De asemenea, zeci de mii de ucraineni ar fi fost deja răpiţi şi duşi în lagăre ale Moscovei.

Conform oficialilor ucraineni, 90% din blocurile de locuinţe din Mariupol au fost avariate: 60% dintre acestea au fost lovite de tirurile ruseşti iar 40% complet distruse. De asemenea, au mai fost distruse trei spitale, o maternitate şi trei instituţii de învăţământ superior, 23 de şcoli şi 28 de grădiniţe.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri