Sari la conținut

Primarul orașului Ankara și-a anunțat demisia, la presiunea lui Erdogan

Primarul capitalei Ankara, Melih Gokcek, în funcție din 1994, a anunțat luni că va demisiona, în contextul presiunilor exercitate de președintele Recep Tayyip Erdogan, care caută să își întărească puterea și să reînnoiască rândurile partidului său în perspectiva alegerilor din 2019, relatează AFP, preluată de Agerpres.

primarul ankarei gokcek - hurriyet

Foto: hurriyet.com.tr

Melih Gokcek, în vârstă de 68 de ani, este primarul din Turcia având la activ cel mai lung mandat și era unul dintre cei trei edili ai unor mari orașe turce care rezistaseră până în prezent apelurilor președintelui Erdogan de a demisiona.

„Dacă Allah dorește, voi reuni sâmbătă consiliul municipal al orașului, le voi spune la revedere membrilor prieteni ai consiliului și îmi voi da demisia”, a scris pe Twitter Gokcek la finalul unei întâlniri cu președintele Erdogan la palatul prezidențial.

Săptămâna trecută, Recep Tayyip Erdogan a lăsat clar să se înțeleagă că primarul Ankarei trebuie să asculte de îndemnul de a demisiona.

„Ceea ce este necesar trebuie făcut într-o scurtă perioadă de timp”, a spus el, avertizând că Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP, islamist-conservator) va lua măsuri împotriva primarilor care nu îi ascultă ordinele.

Primarul orașului Bursa, Recep Altepe, și-a anunțat luni demisia, în timp ce primarul de la Balikesir, Edip Ugur, a făcut publică o declarație despre o posibilă demisie.

Erdogan, care a subliniat în repetate rânduri că unii dintre reprezentanții partidului său suferă de uzură politică, caută să reînnoiască rândurile AKP înainte de alegerile din 2019.

Alegerile municipale care vor avea loc în martie 2019 vor da tonul unui an decisiv pe plan politic cu alegeri parlamentare și prezidențiale prevăzute în noiembrie.

Melih Gokcek este popular mai ales datorită comentariilor sale excentrice de pe Twitter, unde este urmărit de peste patru milioane de utilizatori. De exemplu, el a afirmat astfel că puteri străine s-ar putea să fi recurs la tehnologii avansate pentru a încerca să provoace artificial un cutremur de pământ cu obiectivul stabilit de a fragiliza mai mult economia Turciei.

În 2015, Gokcek a criticat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, numind-o „blondă proastă”.

Primarul AKP al Istanbulului, Kadir Topbas, și-a anunțat demisia în septembrie, după 13 ani de mandat, reamintește AFP.

Pe aceeași temă