Primele cazuri de infectare cu mutația variantei Delta, considerată și mai contagioasă, depistate în Portugalia și Rusia

Data publicării:
mutatie varianta delta
Rusia şi Portugalia au detectat infectări cu subvarianta mai contagioasă a variantei Delta. Foto: Guliver/GettyImages

Autorităţile sanitare din Rusia au anunţat, joi, că au depistat  câteva cazuri de COVID-19 cu o mutație a variantei Delta. De asemenea, Portugalia a raportat detectarea în ultimele săptămâni a aproximativ 10 cazuri cu subvarianta AY.4.2, despre care se crede că ar fi dus la creșterea infectărilor din Marea Britanie, relatează Reuters.

Subvarianta AY.4.2 ar putea fi cu circa 10% mai contagioasă decât varianta Delta, în prezent dominantă, şi în final ar putea să o înlocuiască, dar probabil acest proces se va desfăşura lent, afirmă cercetătorul rus, Kamil Khafizov. ''Vaccinurile sunt suficient de eficace împotriva acestei versiuni a virusului, care nu este chiar atât de diferită pentru a schimba în mod dramatic capacitatea de a ocoli anticorpii'', explică acesta.

Şi imunologul rus, Nikolai Kriucikov, este de părere că Delta şi subvariantele acesteia vor rămâne dominante, iar în viitor s-ar putea adapta vaccinurilor anti-COVID, mai ales acolo unde rata vaccinării populaţiei este sub sau puţin peste 50%. ''Dar nu cred că va exista un salt revoluţionar, întrucât coronavirusul, la fel ca orice organism, are o limită evolutivă, iar saltul evolutiv deja s-a produs'', anticipează acesta.

Autorităţile din Portugalia au anunţat de asemenea joi detectarea în ultimele săptămâni a circa 10 cazuri de COVID-19 cu subvarianta AY.4.2, fără să constate o creştere exponenţială a infectărilor cu această subvariantă, originea epidemiologică a acelor cazuri fiind atribuită fluxului turistic dinspre Marea Britanie.

Mutația variantei Delta ar fi dus la creșterea infectărilor în Marea Britanie

În Marea Britanie subvarianta AY.4.2 se află pe o curbă ascendentă şi a fost identificată în circa 6% din probele secvenţiate în săptămâna care a început din data de 27 septembrie, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Dar ministrul britanic al sănătăţii, Sajid Javid, a estimat miercuri că nu sunt motive pentru a considera că această subvariantă presupune o ameninţare mai mare decât varianta Delta.

Cu mai mult de 80% din populaţie vaccinată, dar fără să mai aplice niciun fel de restricţii antiepidemice, Marea Britanie înregistrează din nou o tendinţă în creştere a contaminărilor, înregistrând joi 52.009 noi cazuri de COVID-19, cel mai mare număr după 17 iulie.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri