Sari la conținut
News Alert

Primele ipoteze legate de identitatea atacatorului sinucigaș de la ambasada SUA din Muntenegru

Bărbatul care a aruncat o grenadă peste gardul ambasadei SUA de la Podgorica şi apoi s-a detonat ar fi fost un cetăţean sârb în vârstă de 43 de ani, conform televiziunii de stat din Muntenegru, scrie agenția Reuters, citată de News.ro.

dalibor

Dalibor Jaukovic. Foto: Facebook

Potrivit unor informaţii neconfirmate de poliţie, bărbatul ar fi locuit în oraşul Podgorica.

„Autorităţile iau măsurile necesare pentru a rezolva cazul şi pentru a asigura siguranţa staff-ului ambasadei Statelor Unite”, a spus ministrul de interne din Muntenegru, Mevludin Nuhodzic, într-un mesaj video.

Într-o postare pe Twitter, Guvernul a transmis că, la jumătate de oră după miezul nopţii, „o persoană neidentificată” s-a sinucis cu un dispozitiv explozibil. „Înainte, persoana a aruncat un dispozitiv explozibil peste gardul ambasadei SUA”, se arată în postarea Guvernului.

Alte surse din presă susțin că atacatorul ar fi un veteran care a luptat de partea sârbilor în războiul din Kosovo, scrie Balkan Insight. Bărbatul s-ar numi Dalibor Jaukovic

Muntenegru, o ţară care găzduieşte aproximativ 630.000 de persoane, şi-a câştigat independenţa în 2006, devenind astfel una dintre ţările care s-au format în urma dizolvării Iugoslaviei.

În ultimul timp însă, ţara a fost zguduită de instabilităţi politice. În 2016 au avut loc proteste masive faţă de încercările ţării de a adera la NATO. Mulţi cetăţeni din Muntenegru nu agreează alianţa după ce NATO a bombardat Muntenegru şi Serbia în 1999, într-o tentativă de a opri uciderea albanezilor în Kosovo.

Muntenegru a aderat la NATO în iunie 2017.

 

Pe aceeași temă