Video Primul portavion construit în China a intrat în serviciu

Data actualizării: Data publicării:
China's First Home-built Aircraft Carrier Sets Out For Sea Trial
Foto: VCG/VCG via Getty Images

China a introdus oficial în uz primul portavion construit pe plan local - nava Shandong, acest pas făcând parte din planul președintelui Xi Jinping de a moderniza forțele navale. Shandong devine astfel al doilea portavion din flota Chinei, informează CNN.

Shandong are propulsie convențională, nu nucleară, iar ceremonia oficială a avut loc în provincia Hainan.

Primul portavion al Chinei, Liaoning, un vas sovietic modernizat, a fost cumparat de Beijing de la guvernul ucrainean în 1998.

Atât Liaoning, cât și Shandong, folosesc rampe la capătul punții pentru a lansa avioane, o tehnologie mai veche, deja înlocuită de americani pe portavioanele lor, care folosesc un sistem de catapultă. Acest sistem permite avioanele să fie lansate mai repede și având la bord cantități mai mari de combustibil și muniție.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

 

Ambele portavioane ale Chinei sunt denumite după provincii de coastă aflate în apropierea capitalei Beijing.

Potrivit lui Peter Layton, de la Griffith Asia Institute, nava Liaoning a avut mai mult rol de navă-școală, în timp ce Shandong poate fi lansat în misiuni de luptă. Astfel, China se alătura unui grup restrâns de țări care au forțe navale capabile să intervină oriunde în lume, alături de Statele Unite, Rusia, Franța și Marea Britanie.

China are în prezent al doilea mare buget din lume destinat forțelor armate, fiind depășită doar de SUA.

Există zvonuri că lucrează deja la al treilea portavion, mai avansat decât Liaoning și Shandong.

Editor web: Vlad Mironescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri