Prințul moștenitor saudit nu va mai veni la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Data publicării:
Mohammad bin Salman zâmbește
Mohammad bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Foto: Profimedia Images

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite și liderul de facto al aceste țări nu va mai veni la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, a anunțat diplomația britanică duminică, conform BBC.

Decizia ar fi fost luată de partea saudită.

Decizia diplomației britanice de a-l invita pe Mohammad bin Salman a fost criticată dur de organizațiile pentru drepturile omului. MBS, liderul de facto al Arabiei Saudite, este acuzat că a comandat asasinarea brutală a jurnalistul Jamal Khashoggi în 2018.

MBS a negat constant acuzațiile, însă de la momentul asasinatului, el a devenit un paria în Occident. MBS nu a mai venit în Marea Britanie din 2020.

Surse apropiate de ambasada saudită au confirmat, totuși, că prințul moștenitor va veni la Londra, în acest weekend.

La funeralii, locul său va fi luat de prințul Turki al-Faisal, un membru senior al casei saudite. Organizațiile pentru drepturile omului au acuzat că invitația trimisă lui MBS reprezintă „spălarea crimelor odioase comise de Arabia Saudită”.

Un raport al serviciilor americane, din 2021, arată că MBS este persoana care a comandat asasinarea lui Khashoggi.

Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani la momentul morții sale, a fost ucis în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, iar cadavrul său a fost tăiat în bucăți. Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ şi nu a mai ieșit de acolo, a generat o criză internaţională la acel moment.

După ce, iniţial, a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, guvernul de la Riad a recunoscut, în cele din urmă, că acesta a fost comis de agenţi saudiţi despre care spune că ar fi acţionat singuri şi fără a primi ordine.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri