Prințul moștenitor saudit, un „psihopat”, care s-a lăudat că ar putea să-l ucidă pe fostul rege, spune un ofițer de informații exilat

Data actualizării: Data publicării:
Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman FOTO: Profimedia Images

Un fost ofițer superior de informații saudit a afirmat că prințul moștenitor Mohammed bin Salman este un „psihopat fără pic de empatie”, care s-a lăudat cândva că ar putea să-l ucidă pe conducătorul regatului de la acea vreme, regele Abdullah, și să-l înlocuiască cu propriul său tată.

Într-un interviu pentru o televiziune americană, Saad Aljabri, care a fugit din Arabia Saudită în mai 2017 și trăiește în exil în Canada, a mai spus că a fost avertizat de un asociat în 2018, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, că un echipaj saudit de asalt s-ar îndrepta spre Canada pentru a-l asasina, potrivit The Guardian.

Aljabri a spus pentru emisiunea 60 Minutes de la CBS că a fost avertizat: „nu mergeți în apropierea vreunei misiuni saudite din Canada. Nu mergeți la consulat. Nu mergeți la ambasadă.” Când a întrebat de ce, i s-a răspuns: „l-au dezmembrat pe tip, l-au ucis. Sunteți în partea de sus a listei.

Unele detalii despre presupusul complot de asasinat, care au fost detaliate în demersuri judiciare din SUA și Canada, au fost deja făcute publice. Dar interviul de la 60 Minutes reprezintă prima împrejurare în care Aljabri a vorbit public despre ruptura sa cu Prințul Mohammed.

El a vorbit, de asemenea, despre situația dificilă a celor doi copii ai săi mai mici, Sarah și Omar, care au fost arestați și se află în închisoare în Arabia Saudită, într-o presupusă încercare de a-l forța pe tată să se întoarcă în Arabia Saudită.

Trebuie să vorbesc deschis. Fac un apel la poporul american și la administrația americană să mă ajute să eliberez acești copii și să le refac viața”, a spus el.

Guvernul saudit nu a comentat acuzațiile lui Aljabri, dar a spus într-o declarație că „Saad Aljabri este un fost oficial guvernamental discreditat, cu o lungă istorie de fabricare și crearea unor distrageri pentru a ascunde infracțiunile financiare pe care le-a comis”.

Cine este Saad Aljabri și de ce este susținut de SUA

Aljabri a fost un consilier apropiat al lui Mohammed bin Nayef, un fost prinț moștenitor și ministru de interne care este reținut în Arabia Saudită și a fost văzut ca un potențial rival politic al prințului Mohammed. „Mă aștept să fiu ucis într-o zi, pentru că tipul acesta nu se va odihni până nu mă va vedea mort”, a spus Aljabri.

Aljabri are un sprijin puternic în SUA, unde foști oficiali ai serviciilor de informații au garantat pentru omologul saudit, pentru că ar fi ajutat la salvarea de vieți americane și saudite în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie.

La 60 Minutes, fostul director interimar al CIA, Mike Morell, a spus că Aljabri este o persoană „onorabilă”. Informațiile transmise pentru SUA de către Aljabri – a spus Morell – au condus la interceptarea bombelor care fuseseră instalate de al-Qaeda, în 2010, în două imprimante care erau transportate de două avioane.

Morell a spus că au mai existat și alte situații în care Aljabri a salvat viețile unor cetățeni americani, însă aceste informații sunt încă clasificate.

Arabia Saudită a negat anterior că a existat un ordin pentru uciderea lui Aljabri în Canada. Regatul a negat, de asemenea, că uciderea lui Jamal Khashoggi, editorialist Washington Post, a fost ordonată de prințul Mohammed. Dar o evaluare desecretizată a serviciilor de informații americane – publicată la începutul acestui an – a concluzionat că asasinatul a fost aprobat de prințul moștenitor.

Potrivit relatării lui Aljabri despre presupusele planuri de a-l asasina în Canada, o echipă de șase persoane a aterizat pe aeroportul din Ottawa la mijlocul lunii octombrie 2018. Echipa a fost deportată de Canada după ce a fost interceptată de autorități la aeroport. Guvernul canadian a declarat: „Suntem conștienți de incidente în care actori străini au încercat să-i amenințe pe cei care locuiesc în Canada. Este complet inacceptabil.”

Acuzațiile serioase la adresa prințului Mohammed vin în timp ce Arabia Saudită încearcă să-și îmbunătățească imaginea în întreaga lume, inclusiv prin preluarea recentă a clubului de fotbal Newcastle United de către fondul de investiții controlat de prințul Mohammed.

Aljabri, despre prințul Mohammed: „un psihopat fără pic de empatie”

În interviu, Aljabri l-a descris pe prințul Mohammed ca fiind nesăbuit și de neîncredere. El este, a spus Aljabri, „un psihopat fără pic de empatie, care nu simte emoții, nu a învățat niciodată din propriile experințe”.

Fostul șef al serviciilor de informații a mai susținut că prințul Mohammed „se temea” de informațiile pe care Aljabri le avea despre el, inclusiv o discuție înregistrată în 2014 între prințul Mohammed și prințul moștenitor de atunci Mohammed bin Nayef, în care actualul prinț moștenitor ar fi spus că ar putea să-l ucidă pe regele Abdullah și să elibereze tronul pentru propriului său tată, Salman.

I-a spus: „Vreau să-l asasinez pe regele Abdullah. Primesc un inel cu otravă din Rusia. Îmi este suficient doar să dau mâna cu el și va fi gata. ”... Am luat-o în serios”, a spus Aljabri.

El a mai spus că știe de două copii ale înregistrării și că știa unde sunt acestea.

Arabia Saudită l-a acuzat, la rândul ei, pe Aljabri de delapidare și a susținut că a furat sute de milioane de dolari din visteriile regatului. Acuzațiile au fost respinse de Aljabri și minimalizate de Morell, fostul director interimar al CIA.

„Nu știu dacă dr. Saad a fost corupt în vreun fel. Nu aș fi surprins dacă nu a fost, pentru că este un om onorabil. Dar nici nu m-aș mira dacă ar fi. Pentru că toată lumea avea acces într-o oarecare măsură. Iar regele Abdullah a permis asta”, a spus Morell.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri