Prinţul William, impresionat de documentarul despre Aleksei Navalnîi: ”Să vedem cum putem ajuta”

Data publicării:
printul William la premiile Bafta
Prințul William, impresionat de socumentarul despre viața disidentului rus Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Filmul documentar “Navalnîi”, desemnat cel mai bun la această categorie la Premiile Bafta 2023 a atras atenția prințului William, care este şi preşedintele Academiei britanice de film şi de televiziune (BAFTA). El le-a transmis producătorilor Odessa Rae şi Shane Boris că munca lor a fost ”de-a dreptul impresionantă”, și a declarat că vrea ”să vadă cum putem ajuta”, transmit DPA şi PA Media, citate de Agerpres.

Într-o discuţie purtată cu realizatorii documentarului despre situaţia dificilă a disidentului rus Aleksei Navalnîi, prințul William Apoi a întrebat: ”Ce putem face pentru a ajuta?'

Odessa Rae l-a încurajat să ”ducă vorba”, detaliind calvarul cu care se confruntă liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi, încarcerat la 250 de kilometri est de Moscova.

Prinţul William i-a felicitat pe realizatorii filmului pentru victoria lor şi le-a spus a fost ”într-adevăr bine meritată”, repetând ideea că vrea să vadă ”cum putem ajuta”

Documentarul despre Navalnîi, care se axează pe soarta liderului opoziţiei ruse şi evenimentele din jurul otrăvirii sale în 2020, a fost descris ca istoria luptei sale împotriva unui regim autoritar.

Navalnîi a acuzat Kremlinul pentru otrăvirea sa cu agent neurotoxic Noviciok, care a dus la spitalizarea sa în stare gravă.

Autorităţile ruse neagă orice implicare.

Producătorii i-au dedicat premiul jurnalistului de investigaţie Christo Grozev şi au formulat critice acerbe la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin.

Jurnalistul de naţionalitate bulgară Christo Grozev, care apare în documentar, a declarat înaintea ceremoniei că el şi familia sa nu au fost lăsaţi să participe la festivitate din cauza faptului că ar reprezenta un ”risc de securitate”.

În cadrul ceremoniei, Rae a spus: 'Dorim să dedicăm acest premiu lui Christo Grozev, tocilarul nostru bulgar cu laptop, care nu a putut fi cu noi în această seară, întrucât viaţa lui este ameninţată de guvernul rus şi de (preşedintele) Vladimir Putin”.

Grozev, investigatorul principal pentru Rusia din cadrul Bellingcat - un grup de jurnalism de investigaţie specializat în verificarea faptelor şi utilizarea informaţiilor din surse deschise şi a tehnicilor de investigaţie din social media - declarase vineri că a fost ”surprins” că a fost ”interzis” să participe la eveniment, pe motiv - aşa cum i s-a spus - că ar reprezenta ”un risc pentru securitatea publică”.

Potrivit lui, aceasta arată ”pericole tot mai mari la adresa jurnaliştilor independenţi din întreaga lume” şi nu doar din partea unor ”dictatori criminali”, dar şi din cauză că ”vocile jurnaliştilor sunt înăbuşite”.

Poliţia metropolitană a declarat că, în general, poliţia ”nu poate” să interzică unei persoane să participe la un eveniment şi că acest lucru este la latitudinea organizatorilor.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri