Probleme uriașe pe piața muncii din Spania. Doar într-o singură lună, numărul concediilor medicale din cauza Covid a crescut cu 630%

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada in Madrid
Spania a pierdut deja peste trei miliarde de euro în urma concediilor medicale cauzate de pandemie. FOTO: Getty Images

Spania a pierdut deja peste trei miliarde de euro în urma concediilor medicale cauzate de pandemie. Doar în noiembrie, cifra a fost de 57 de milioane de euro. Tot atunci, numărul celor care și-au luat concediu medical a fost mai mare cu 630% față de luna precedentă.

În Spania, noul val Covid a afectat în mod serios serviciile esențiale. În acest context, spaniolii au făcut calcule pentru a vedea cât a pierdut statul din concediile medicale în pandemie.

Spania se confruntă cu al șaselea val al pandemiei, care afectează dramatic piața muncii.

Din 2 noiembrie, de când a început acest noul val, până în prezent, Ministerul Sănătății din Spania a raportat peste 1,76 milioane de noi infecții, reprezentînd în jur de 26% din cele înregistrate pe parcursul întregii crize sanitare care a început în martie 2020, scrie La Razon.

În acest al șaselea val au fost constatate două faze diferite. Prima a fost cea în care varianta Delta a fost principala cauză a infecțiilor, și care a durat de la începutul lunii noiembrie până la sfârșitul aceleiași luni. A doua a fost reprezentată de prezența Omicron, mult mai transmisibilă, variantă care a cauzat explozia noilor cazuri de infectare. Această etapă a început la sfârșitul lunii noiembrie și afectează Spania și în prezent. 

Potrivit datelor obținute de La Razon, estimarea companiilor de asigurări de sănătate indică 570.000 de concedii medicale cauzate de Covid-19, în decembrie. Ar fi, așadar, o creștere de peste 630% a concediilor medicale față de luna precedentă, ceea ce a însemnat un puternic semnal de alarmă pe piața muncii.

Este al doilea cel mai mare număr de concedii medicale acordate în întreaga pandemie, după cele înregistrate în ianuarie 2021, când au fost 615.311 noi concedii medicale cauzate de Covid-19. În restul lunilor dintre martie 2020 și ianuarie a acestui an, numărul nu a fost niciodată atât de mare.

Un număr de 77.340 de concedii medicale cauzate de această boală au fost înregistrate în noiembrie, față de 29.054 în octombrie și 44.034 în septembrie.

Costul suportat de societățile de asigurări de sănătate ca urmare a acestor pierderi cauzate de Covid-19 s-a ridicat la 53,7 milioane de euro în noiembrie. În octombrie, cifra a fost de doar 37,2 milioane de euro. 

Până acum, în pandemie, cheltuielile cauzate de concediile medicale cauzate de Covid depășesc deja 3.055 de milioane de euro. Această sumă este o consecință a celor 4,59 milioane de concedii medicale (mai mult de cinci milioane, inclusiv decembrie) pe care boala le-a provocat în tot acest timp. La această cifră ar trebui adăugate circa 2.500 de milioane de euro din cheltuieli directe pentru companii ca mijloace de susținere.

Probleme similare pe piața muncii, generate de numărul persoanelor afectate de Covid și care intră în concediu medical, au început acum câteva săptămâni, fiind constatate în Marea Britanie, care a rămas fără personal în domenii esențiale, sau în Statele Unite, unde unele companii aeriene au ajuns să tripleze salariul piloților pentru a putea asigura zborurile atunci când concediile medicale din domeniu au crescut vertiginos. 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri