Procurorii polonezi nu vor permite Ucrainei să participe la ancheta privind racheta căzută (media)

Data actualizării: Data publicării:
Două rachete rusești au căzut într-o fermă din Polonia, pe teritoriul NATO
Două rachete rusești au căzut într-o fermă din Polonia, pe teritoriul NATO. Foto: Twitter

Procurorii polonezi nu vor fi de acord să includă partea ucraineană în ancheta declanșată după ce o rachetă a căzut și a ucis doi oameni într-o localitate lângă graniță, scrie presa poloneză, citând surse apropiate investigației.

„Nu există o astfel de posibilitate legală și ar fi împotriva procedurilor, ca să nu mai vorbim de interesul anchetei, în care sunt examinate toate versiunile posibile, inclusiv că ar fi putut cădea o rachetă de apărare aeriană ucraineană”, a spus una dintre surse, scrie Kyev Independent.

În 18 noiembrie, ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba declara că experții ucraineni lucrează deja la locul exploziei și adăuga că este recunoscător Poloniei pentru că le-a permis accesul.

Potrivit surselor Rzeczpospolita, totuși, anchetatorii ucraineni nu au desfășurat nicio activitate procedurală în zona unde s-a produs explozia, deoarece este împotriva legii, așa că ei au putut doar vedea locul respectiv. Participarea deplină a Ucrainei ar fi posibilă doar prin intermediul comisiei internaționale de anchetă, care nu a fost înființată, a scris Rzeczpospolita.

În 15 noiembrie, în timpul unui atac masiv al rușilor asupra orașelor ucrainene, două persoane au murit într-o explozie după ce o rachetă a căzut în satul polonez Przewodow, la aproximativ șase kilometri vest de granița cu Ucraina.

Potrivit lui Jakub Kumoch, șeful Biroului pentru Politică Internațională al președintelui polonez, echipa de investigații polono-americane a găsit dovezi că a fost o rachetă ucraineană de apărare aeriană, care a fost folosită pentru a doborî o rachetă rusească, dar a ratat ținta și a căzut în Przewodow.

Ucraina a negat acuzațiile și a cerut acces la anchetă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri