Procurorul general al Spaniei: Liderii catalani vor fi puși sub acuzare pentru „rebeliune” și „răzvrătire”

Data actualizării: Data publicării:
Independenta Catalonia
Foto: Guliver/Getty Images

Procurorul general al Spaniei a cerut ca liderii catalani să fie puși sub acuzare pentru mai multe acțiuni, inclusiv cele de „rebeliune” și „răzvrătire”, după ce Catalonia și-a declarat vineri independența, iar guvernul de la Madrid a ridicat autonomia regiunii, relatează BBC News. 

Independenta Catalonia
FOTO: Guliver/Getty Images

„În apărarea legii, a drepturilor cetăţenilor şi în numele interesului public, am deschis o anchetă pentru acuzaţiile de rebeliune, secesiune şi alte delicte conexe, la adresa principalilor responsabili politici ai guvernului Cataloniei, care prin faptele lor din ultimii ani au provocat o criză constituţională care a culminat cu declaraţia unilaterală de independenţă, realizată prin ignorarea totală a Constituţiei pe 27 octombrie. Se solicită, aşa cum este normal, ca toţi cei vizaţi să fie citaţi pentru declaraţii”, a declarat Jose Manuel Maza - procurorul general al Spaniei.

Duminică, guvernul spaniol a afirmat că liderul catalan Carles Puigdemont ar putea fi arestat în următoarele două luni, pentru implicarea sa în declararea independenței Cataloniei. 

Sistemul legislativ din Spania prevede că această cerere formulată de procurorul general va fi analizată întâi de judecători. Liderii pro independență ar putea fi chemați apoi să depună mărturie, dacă vor fi puși sub acuzare de către instanță.

Actele de rebeliune sunt pedepsite cu maximum 30 de ani de închisoare, în timp ce răzvrătirea poate atrage pedepse de până la 15 ani de închisoare.

Autorităţile fac acest anunţ în contextul în care madridul pune în aplicare măsuri în vederea preluării controluli direct asupra Cataloniei, inclusiv înlocuirea unor funcţionari civili catlani cu oficiali spanioli.

Parlamentul Cataloniei a anulat o reuniune prevăzută pentru marți în urma deciziei guvernului de la Madrid de a prelua controlul asupra regiunii, a declarat luni o sursă parlamentară, confirmând astfel că legislativul regional a acceptat ordinul de dizolvare venit din partea executivului central, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Vineri, executivul central a demis guvernul regional și a dizolvat parlamentul catalan după ce liderii regiunii au sfidat Madridul și au adoptat o declarație unilaterală de independență.

Autoritatea guvernului central în regiune urmează să fie testată luni, după ce membri influenți ai administrației catalane au spus că nu acceptă deciziile Madridului, iar un grup civic a făcut apel la insubordonare față de conducerea națională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri