Producătorii de tutun din Spania, puși să plătească pentru chiștoacele aruncate pe străzi

Data publicării:
chiștoace țigări
Producătorii de tutun din Spania, puși să plătească pentru chiștoacele aruncate pe străzi. Foto: Profimedia Images

Companiile producătoare de tutun din Spania vor trebui să plătească o taxă pentru a curăţa mucurile de ţigări de pe străzi și plaje, conform noilor reglementări de mediu, scrie BBC.

Milioane de mucuri sunt aruncate la gunoi, dar şi pe domeniul public, şi este nevoie de zeci de ani pentru a se descompune. Regulile au intrat în vigoare vineri, dar nu este clar cum vor fi puse în aplicare.

Un studiu realizat în 2020 arată că aproximativ o cincime dintre spaniolii adulţi fumează zilnic. Un raport al Fundaţiei catalane Rezero a estimat că autorităţile locale din Catalonia plătesc între 12 şi 21 de euro pe cap de locuitor pe an pentru curăţarea domeniului public de mucuri de ţigări. Costurile cele mai mari sunt în zonele de coastă.

Documentul stabileşte că mucurile de ţigări sunt cel mai abundent deşeu de pe plajele din vestul Mediteranei. Specialiştii au mai stabilit că toate campaniile de sensibilizare a populaţiei şi scrumiere portabile de pe plaje nu au avut efectele scontate.

Noile norme îi fac pe producători responsabili de colectarea mucurilor aruncate şi de transportul acestora pentru tratarea deşeurilor. Asociaţia industrială Mesa del Tabaco a declarat că încă aşteaptă detalii privind modul în care vor fi puse în aplicare aceste reguli, potrivit presei locale citate de BBC.

Noile reguli fac parte dintr-o lege adoptată anul trecut care interzice comercializarea materialelor plastice de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile şi paiele pentru băuturi.

În ultimii ani, Spania a introdus o serie de măsuri drastice pentru a reduce fumatul. În iulie anul trecut, fumatul a fost interzis pe toate plajele publice din Barcelona, iar contravenienţii au fost amendaţi cu 30 de euro.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri