Profesor american: Recunoaşterea anexării Crimeii „ar declanșa o catastrofă”

Data publicării:
soldati rusi crimeea 1

Administraţia Trump nu ar trebui să ignore zona Balcanilor, a declarat pentru Agerpres profesorul de relaţii internaţionale Daniel Serwer. Director al Programului de Gestionare a Conflictelor, la Universitatea Johns Hopkins, Daniel Serwer mai atrage atenţia asupra consecinţelor catastrofale pe care le-ar produce o gestionare defectuoasă a dosarului „Crimeea”.

serwer_0
Foto: http://www.sais-jhu.edu/

*De ce şi cum trebuie apărate statele baltice. „Ele trebuie apărate pentru că Alianța trebuie să-și mențină credibilitatea. Nu trebuie apărate doar de o invazie militară, ceea ce s-a întâmplat practic în Crimeea (Ucraina) și ceea ce reprezintă un precedent pentru toată zona, ci și împotriva acțiunilor subversive și a destabilizării. Însă acest lucru nu trebuie să ne facă să uităm de alte părți ale zonei, unde Rusia creează instabilitate”.

*Despre o eventuală recunoaştere de către Administraţia Trump a anexării Crimeii. „Din punctul meu de vedere, ar declanșa o catastrofă. (...) Dacă există o recunoaștere a anexării Crimeii, cred că întreaga regiune va fi afectată, inclusiv Balcanii. Cel puțin pentru o vreme. Există încă oameni care își doresc dezintegrarea Bosniei, ceea ce ar destabiliza puternic zona. Ar crea probleme și în Macedonia și Kosovo, unde problemele ar fi agravate în cazul unei recunoașteri a anexării Crimeii”, explică Serwer.

*Administrația Trump ar putea încerca să îmbunătățească relațiile cu Rusia, explică profesorul, dar acest lucru s-ar solda cu un nou eşec al Washingtonului, pentru că la Moscova planurile sunt altele. „SUA au mai încercat să facă acest lucru și au eșuat. Putin nu își dorește relații bune cu SUA, vrea să fie, mai degrabă, liderul unei coaliții care sfidează SUA și Trump va învăța în timp acest lucru”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri