Video Protest de amploare în Portugalia. Peste 150.000 de profesori au ieșit în stradă, nemulțumiți de condițiile de muncă

Data publicării:
proteste lisabona
Profesorii din Portugalia au ieșit în stradă pentru a-și striga nemulțimirile. Foto: Captură Video YouTube

Un nou protest masiv al profesorilor din Portugalia a avut loc pe străzile din Lisabona. Peste 150.000 de oameni și-au strigat nemulţumirile privind condiţiile de muncă şi au cerut salarii mai mari, informează AFP, citat de Agerpres.

"Peste 150.000 de persoane" au participat la această manifestaţie, potrivit Federaţiei Naţionale a Profesorilor (FENPROF), principalul sindicat al profesorilor, care a convocat mobilizarea.

"Aceasta este probabil cea mai mare demonstraţie a profesorilor" din Portugalia, a salutat Mario Nogueira, secretar general al FENPROF.

"Respect","nu precarităţii!","luptăm", se putea citi pe pancartele afişate de manifestanţii din toată ţara.

"Suntem revoltaţi", a declarat pentru AFP Augusto Figueiredo, profesor de tehnologie la Rio Maior, localitate situată la circa 100 de kilometri nord de Lisabona."Salarii mizerabile, evaluări discriminatorii, ore inumane... aceasta este realitatea profesiei noastre de astăzi" a adăugat profesorul în vârstă de 64 de ani, adăugând că "niciodată nu a simţit atât de puţină dorinţă de a se rezolva problemele şcolare".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Chiar suntem foarte obosiţi, nimeni nu ne ascultă, acest guvern trebuie să cu adevărat ne asculte", a declarat Joao Tristao, profesor de educaţie fizică.

Profesorii, care denunţă şi lipsa de atractivitate a profesiei lor, cer de asemenea o îmbunătăţire a modalităţilor de titularizare şi a avansării în carieră, precum şi creşterea salariilor, care, timp de peste şase ani au fost îngheţate după criza financiară din 2008."Această perioadă de muncă trebuie să fie recunoscută", a opinat Maria da Luz Ribeiro, o profesoară de engleză în vârstă de 68 de ani, care este îngrijorată de "viitorul profesorilor şi al şcolilor din Portugalia"."Am fost nevoită să lucrez mai mult pentru a încerca să îmi îmbunătăţesc cuantumul pensiei", a mai spus profesoara de engleză, care a ieşit la pensie anul trecut.

Mobilizarea naţională de sâmbătă a avut loc după o serie de proteste şi greve organizate, succesiv, în toate regiunile ţării din luna ianuarie şi care au dus la închiderea mai multor şcoli, ceea ce a provocat îngrijorare în rândul multor părinţi.

Confederaţia Naţională a Asociaţiilor Părinţilor Elevilor a solicitat săptămâna aceasta organizarea unor lecţii care să le permită copiilor să recupereze materia pierdută.

Negocierile dintre sindicate şi Ministerul Educaţiei Naţionale vor continua săptămâna viitoare.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri