Video Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei italiene în semn de protest

Data actualizării: Data publicării:
protest la Roma
Peste 7.000 de lucrători Alitalia au fost deja disponibilizați. Sursă foto: Profimedia Images

Zeci de foste stewardese ale fostei companii aeriene Alitalia și-au dat jos uniformele miercuri în centrul Romei pentru a protesta față de măsurile anunțate de autoritățile italiene, potrivit Euronews.

Compania de transport aerian Alitalia și-a încheiat oficial existența joia trecută, pe data de 14 octombrie, odată cu efectuarea ultimului zbor pe ruta Calgliari- Roma, după 75 de ani de existență. Italia Trasporto Aereo (ITA), o nouă companie aeriană creată de autoritățile de la Roma pentru a înlocui Alitalia, a început zborurile în ziua următoare.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ITA a cumpărat brandul Alitalia însă a preluat doar 3.000 din cei 10.000 de angajați ai săi, motiv care a stârnit nemulțumiri în rândul angajaților disponibilizați.

Sindicatele italiene afirmă că salariile oferite de ITA sunt semnificativ mai scăzute decât cele ale fostei companii aeriene Alitalia și au cerut guvernului italian condus de Mario Draghi să extindă ajutorul de șomaj la 5 ani.

„Ne-au jupuit. Astăzi, sau mai bine spus pe 15 octombrie, ne-au luat pielea de pe noi. A ne lua uniforma înseamnă a ne lua totul. Pentru noi această uniformă ne reprezintă în lume și am purtat-o mereu cu mare mândrie”, au declarat fostele însoțitoare de zbor, care au lucrat mulți ani pentru compania aeriană națională a Italiei.

50 de femei s-au aliniat într-o piață din centrul Romei. Și-au dat uniformele jos și și-au șters machiajul. Gesturi simbolice prin care spun că au vrut să arate impactul devastator pe care l-a avut desființarea companiei aeriene Alitalia, notează ABC News.

„Suntem aici pentru a ne exprima în primul rând durerea, dar și solidaritatea față de toți colegii noștri, și cei care au fost primiți de ITA și care au fost obligați să semneze un contract umilitor”, a declarat o însoțitoare de zbor pentru ziarul italian Corriere della Sera

Rome, Flashmob hostess Ita Airways
Mai multe stewardese care au lucrat pentru compania Alitalia au protestat la Roma. Sursă foto: Profimedia Images

De altfel, în ultimele săptămâni au avut loc mai multe proteste, organizate de foști angajați, față de felul în care au gestionat autoritățile desființarea companiei Alitalia.

„Este păcat, n-am cuvinte. Poate sună dramatic, dar așa stau lucrurile. Mai mult, această nouă companie este o dezamăgire, nu are nicio legătură cu Alitalia, cu banii publici. Suntem siguri, așa cum de altfel spun și specialiștii, acestă nouă companie se va închide și ea curând. Aspura acestui lucru vrem să atragem atenția azi, aici”, a declarat un reprezentant sindical.

Rome, Flashmob hostess Ita Airways
Fostele însoțitoare de zbor ale Alitalia au rămas în lenjerie intimă. Sursă foto: Profimedia Images

Falimentul Alitalia și un nou început 

Alegerea tradițională a papilor și a elitei politice italiene, Alitalia a fost condusă în ultimii 4 ani de administratori numiți de stat, în încercarea de a evita lichidarea. Fondată în 1946, compania a trecut prin numeroase restructurări, iar Guvernul italian a cheltuit pentru salvarea sa de la faliment peste 8 miliarde de euro în ultimii trei ani, subliniază Business Insider.

După ce a încercat să vândă Alitalia investitorilor privați, guvernul de la Roma s-a văzut neputincios în fața consecințelor pandemiei de COVID-19 și a decis să creeze Italia Trasporto Aereo (ITA) din cenușa Alitaliei.

Noul transportator, în care guvernul va investi 1,35 miliarde de euro în următorii trei ani, va începe cu o flotă de 52 de avioane și 2.800 de angajați, comparativ cu cele 110 avioane și cei 10.000 de salariați cât avea Alitalia. Deținută de Ministerul Italian al Finanțelor, cu o listă de datorii ștearsă, plus o finanțare de repornire de 700 de milioane de euro, ITA, noua companie aeriană din Roma intenționează să mărească flota la 78 de avioane până la sfârșitul anului 2022 și 105 avioane până în 2025.

În cadrul acordului negociat cu Comisia Europeană, trebuie să existe o discontinuitate clară între Alitalia și succesorul său, iar noul transportator trebuie să fie profitabil până la sfârșitul anului 2025. Dar viitoarul noului transportator aerian italian lasă un semn de întrebare asupra viitorului a peste 7.000 de lucrători care au fost deja disponibilizați.

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soldatul care a luptat 30 de ani în al Doilea Război Mondial, pentru că...
Digi FM
Mădălina Ghenea a apelat la instanță după ce a fost hărțuită online de o persoană necunoscută: “Mi-a provocat...
Pro FM
Anca Țurcașiu, despre iubitul care o face să radieze: "Suntem prieteni de 20 de ani, n-am crezut că vom fi...
Film Now
Apropiații își fac griji pentru Hugh Jackman: „S-a cam pierdut în tot acest proces”. Una dintre marile temeri...
Adevarul
Fiica lui Navalnîi lucrează la sediul de campanie al Kamalei Harris
Newsweek
1.500.000 pensionari pierd un ajutor la pensie de 1.250 lei. De când se aplica măsură? Anunț oficial
Digi FM
Matilde, fiica lui Jose Mourinho, s-a căsătorit. Tânăra de 28 de ani, răvășitoare la petrecerea la care au...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
După 60 de ani de carieră, Harrison Ford spune că nu are nicio intenție să se retragă din actorie. Starul a...
UTV
Adrian 'Elicopter de lupta' a fost prins beat la volan. Influencerul a incercat sa fuga de politie